Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evert, Eilert

Minigrönsaker får barnen att gilla grönt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-15

Ny trend - grönsakerna blir bara mindre och mindre

Chipspåsarna blir bara större.

Grönsakerna blir små, mindre och till slut pyttesmå.

- Det är bara bra. Intresset för grönsaker ökar och barnen tycker att det är roligt att äta minimorötter, säger Birgitta Villner Gyllenram på Grön Gastronomi.

grönt är skönt - och smått är gott.

Som Aftonbladet tidigare berättat ökar allt i storlek - från kanelbullar till chipspåsar.

Men ett undantag finns: Grönsakerna.

De krymper i rasande fart. Små morötter blir minimorötter, sparrisarna blir smalare och kortare, paprikorna små som ägg.

Dekorativa

Trenden med minigrönsaker har funnits ett tag men då nästan enbart i restaurangköken.

- Nu märker vi att intresset ökar hos konsumenterna, säger Birgitta Villner Gyllenram.

- Minigrönsakerna är roliga och dekorativa. Man kan göra skojiga saker som att grilla dem hela istället för att skiva och hacka.

Gert Klötzke, lagledare för Kocklandslaget, är inne på samma spår:

- Man kan bli lite proffs hemma i köket med minigrönsakerna. De är snygga att lägga upp på tallriken och man slipper de tråkiga momenten att hacka grönsakerna.

Mer näring

- Men det är ingen vardags-vara.

- Det är lyxigt och elegant att använda baby-squash eller minipaprikor.

De minimala kopiorna av vanliga grönsaker är antingen växtförädlade - att man odlat fram sorter som ger små grönsaker - eller skördade när de är väldigt små och späda.

- I vissa fall innehåller de små varianterna mer näring, säger Birgitta Villner Gyllenram.

Ofta är också de små grönsakerna mer smakrika precis som primörer.

Dyrt nöje

Men nöjet att äta pyttesaker är dyrt.

- Det är hanteringen som gör minigrönsakerna så dyra. Det är möjligt att priserna sjunker om efterfrågan blir stor.

- Så har det gått med cocktailtomaterna som har sjunkit i pris sedan de introducerades, säger Birgitta Villner Gyllenram.

Karin Ahlborg