Vintern slår hårt mot folkhälsan

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2010-02-25

Den snörika vintern har gjort att Vasaloppets vintervecka med 54 000 anmälda lockar fler än någonsin tidigare. Ändå, när vintern ska summeras blir det nog tummen ned, åtminstone ur folkhälsovinkel.

– Till övervägande del är det nog lite problematiskt. Det är många människor, speciellt äldre, som inte kommer ut alls, säger Maria Wikland, folkhälsoforskare på Karolinska institutet i Solna.

Dessutom tror hon att vintern kommer att märkas i statistiken i form av fler halkolyckor. En liten ljuspunkt är att kylan gör att fler kommer ut och åker skidor och skridskor.

– Förhoppningsvis blir det fler i år som har gått och köpt skidor som inte har haft det på några år, säger hon.

Cykel viktigare än skidor

Men hon konstaterar att det är viktigare för hälsan att ta cykeln i stället för bilen än att åka skidor eller skridskor på helgen.

– Att få gång- och cykelvägar plogade är viktigare än att ordna med skidspår, säger Wikland.

Vardagsmotion

Och även om den där skidsemestern inte blev av i år heller så behöver man inte gräma sig, det viktigaste för hälsan är vardagsmotionen.

– Att man inte sätter sig i bilen och åker från dörr till dörr utan att tar kollektivtrafik och går till och från bussen och tåget, det är det som är det riktigt viktiga, säger Wikland.

TT