Könssjukdomar ökar kraftigt

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-03-01

Förra årets siffror är de högsta på tio år

Inte på tio år har så många människor i Sverige smittats med hiv som under 2003.

Trenden är den samma när det gäller klamydia, gonorré och syfilis.

– En väldigt oroande ökning som går över hela spektret av könssjukdomar, säger Pasi Penttinen, läkare vid epidemiologiska enheten på Smittskyddsinstitutet till SvD.

Antalet fall av sexuellt överförbara sjukdomar fortsätter att öka i Sverige. Förra årets siffror är de högsta på tio år, visar statistik från Smittskyddsinstitutet.

Särskilt alarmerande är ökningen av smittade bland unga homosexuella män. De senaste tre åren har en epidemi av syfilis blossat upp i gruppen.

– Tidigare var detta en sjukdom som var praktiskt taget aldrig sågs på våra infektionsmottagningar. Förra året diagnostiserades 60 fall bara på Södersjukhuset, säger Jan-Olof Morfeldt, läkare och verksamhetschef på Röda korset/Noaks ark till Svenska Dagbladet.

Falsk säkerhet

Morfeldt tror att huvudförklaringen är att bromsmedicinerna mot hiv har invaggat människor i falsk säkerhet. Många är inte är lika försiktiga som de borde vara.

Antalet personer som smittats av hiv i Sverige har legat på en stabil nivå de senaste åren.

Men andelen personer som smittats utomlands ökar. Ökningen har skett framför allt bland de som kommer från högriskländer och är smittade redan före ankomsten till Sverige.

Könssjukdomar 2003

Antal anmälda fall av könssjukdomar i Sverige under 2003, enligt Smittskyddsinstitutet.

Johan Kristensen