Fixa ditt eget hemmagym

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2002-09-17

Trött på att kasta ut pengar på dyra gym? Inrätta ditt eget! Med små medel kan du skapa ett komplett träningsrum där hemma. Hälsa ger dig tipsen.

Glöm det där med otympliga träningsmaskiner och dito motionscyklar. Det bästa hemgymmet är smidigt, enkelt och flyttbart. Det går snabbt att fösa in bakom soffan i vardagsrummet och framför allt: det kostar betydligt mindre.

- Satsa på enkla basprylar av god kvalitet. Stora maskiner hämmar fantasin, tipsar "Mr Fitness" Ove Rytter, publicist och kommentator i tv-programmet Gladiatorerna.

Hans råd är att först och främst investera i vikter, hantlar och en ställbar bänk. Det är flexibla redskap som kan användas till att gymnastisera och träna hela kroppen.

- Det ska vara enkla saker som du kan ha i sovrummet under sängen. Hopprep är strålande. Modulmaskiner, däremot, tar för stor plats. Till slut tröttnar du på dem, säger han.

Åsa Vestin, personlig tränare i Stockholm, är av samma åsikt. Hon anser att många av de bästa övningarna görs med enbart kroppsbelastning.

- Jag har lagt upp hela program åt mina klienter med bara ett par gympadojor, exetubes och hantlar, säger hon.

Använd en bra teknik

- Det man ska tänka på när man tränar själv är att använda en bra teknik. Det är viktigare hur man gör än vad man gör.

När du köpt dina grejor behöver du ett funktionellt rum att träna i. Var det är spelar inte så stor roll, huvudsaken är att det finns tillräckligt med plats.

- Det ska vara någonstans där du kan ha grejorna framme utan att de stör. Själv har jag mitt gym i källaren och det fungerar utmärkt, säger Ove Rytter.

Om du håller till på parkett kan det vara bra att skydda golvet med en gummimatta.

Det finns också gummiöverdrag till hantlar och skivor att köpa.

Sedan är det bara att sätta igång. Avsätt tid för tre pass i veckan och försök att ha disciplin att träna regelbundet.

- Ett tips är att boka in dig själv i almanackan, så det verkligen blir av. Eller skaffa en träningskompis. Kanske kan du hitta någon att köpa grejor ihop med, säger Ove Rytter.

8 viktiga saker att tänka på innan du börjar

Fiffiga träningsprylar

exetubes ger dig snygga triceps.

Sara Milstead