De är alla framgångsrika - och lider av adhd

Publicerad 2011-04-13

Adhd = Attention Deficit Hyperactivity Disorder.
Diagnosen innebär bland 
annat att man kan ha svårt att koncentrera sig, hålla koll på sina grejer och passa tider.

De är överrepresenterade bland kändisar, sportstjärnor och egna företagare: personer med adhd. Så är det bokstavsdiagnosen som skiljer vinnarna från medelmåttorna? Ja, sannolikt.

– Har du adhd kan du mobilisera mycket energi för det du gillar att göra, säger psykologen David Edfeldt.

Jamie Oliver, Cher, Andreas Kleerup, Michael Phelps, Tom Cruise, Whoopi Goldberg, Justin Timberlake. De är alla extremt framgångsrika, kända – och har adhd. Listan kan göras ännu längre. Nyligen berättade till exempel programledaren Caroline Giertz om sin dubbeldiagnos adhd med drag av Asperger i radioprogrammet Mix Megapol. Och i höstas fick ”Let’s dance”-tvåan och ex-boxaren Frank Andersson, 54, diagnosen adhd efter att flickvännen Jeanette Kindblom föreslagit en utredning.

– Hon ville försöka förstå mitt beteende, varför jag är som jag är, sa Frank till Aftonbladet för ett par månader sedan.

Köp Plus - läs hela artikeln!

Vad är adhd?

Förkortningen kommer från engelskans Attention Deficit Hyperactivity Disorder och betyder att man kan ha svårt att koncentrera sig, hålla koll på sina grejer och passa tider. Vissa är även hyperaktiva och har svårt att kontrollera sina impulser.

Adhd är ett neuropsykiatriskt funktionshinder och många av svårigheterna beror på att hjärnan har för låga nivåer av signalsubstanser, framför allt dopamin och noradrenalin. Därför ges ofta centralstimulerande (amfetaminliknande) medicin som höjer kroppens egen produktion av signalämnen. Medicinering ska alltid kombineras med andra stödåtgärder, som råd till föräldrar och anpassning i förskola och skola. Det är ovanligt att barn under sex år får medicin.

Studier visar att cirka fem procent av alla svenska barn drabbas, men problemen finns oftast kvar i vuxen ålder och ärftligheten är hög.

Adhd finns i alla kulturer och i alla sociala skikt. Diagnosen är vanligare bland pojkar och män än bland flickor och kvinnor, men mörkertalet bland tjejer är förmodligen stort, då pojkar oftare har ett beteende som stör andra, medan flickorna har mer inåtvända symtom.

Källor: 1177.se, Vårdguiden, Adhd-center, Attention.