Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Marika, Marita

Sluta vela! – Lär dig välja

Publicerad 2013-03-25

Har du svårt att bestämma dig?

I valmöjligheternas land kan små och stora beslut skapa en orgie av beslutsångest.

Du blir osäker och stressad.

Men det går att råda bot på velandet. Vi vet hur.

Rörligt eller fast elpris? Kanske dags att byta elbolag? Och hur var det nu med middagen på lördag, kött eller fisk? Kanske skulle du ha valt ett par tjockare strumpbyxor till kjolen, så att det inte ser så naket ut?

Ställer din hjärna mängder av frågor som växer till en hård klump av ångest, osäkerhet och stress i magen? Att själv få välja fritt är en ynnest, en förmån som vi många gånger tar för givet. Samtidigt kan ett obegränsat utbud många gånger paradoxalt nog ökar missnöjet med våra val och göra oss osäkra.

Lär dig fatta enkla beslut

I en värld som ständigt kräver små och stora beslut och valmöjligheterna tycks oändliga blir velandet din värsta fiende.

Men det går att lära sig att fatta snabba och enkla beslut.

– Alla människor upplever beslutsångest, en bra mekanism som minskar risken att vi fattar obetänksamma, felaktiga beslut. Problemet uppstår när de enkla besluten ger upphov till svår ångest som hindrar en i vardagen. Det behöver man göra någonting åt, säger Anna Karlstedt, psykolog, som under många år jobbat med olika ångestsyndrom.

Mycket information leder till stress

Beslutsångest är i grund och botten en naturlig reaktion när valen är stora eller får stora konsekvenser för våra liv. Den blir en sorts varningssignal. Men i takt med att besluten blir fler drabbar vardagsbeslutsångesten allt fler. Vi blir stressade över att vi inte hinner sätta oss in i all ny info som fullständigt rasar över oss.

 – För vissa människor blir beslutsångesten verkligen ett lidande. Den dyker upp så fort man ska välja något, även när besluten är små kommer ångesten som en automat­isk reaktion, säger Anna Karlstedt.

Att försöka undvika de beslut som inte är nödvändiga är ett sätt att bota beslutsångesten, men det går inte att hoppa över alla beslut. Ibland måste du ta tjur­en­ vid hornen även om magkänslan inte håller med.

Starta med små val

Hamnar man ofta i beslutsångest måste man träna på att ta beslut även när det inte känns bra. Den problematiska  beslutsångesten handlar ju just om det – att vad du än väljer så känns det fel. Börja med de små valen, efter en tid försvinner obehagskänslorna och ångesten för att fatta ett felaktigt beslut dämpas.

Annelie Norén