Så fixar du till ett Hollywoodleende

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-08-12

Ett bländande vitt leende à la Jessica Simpson, Tom Cruise eller Julia Roberts är en dröm för många.

Här är bästa knepen för att fixa ett lysande leende.

Kritvita tänder ger dig inte bara ett vackert leende, det kan också göra dig mer självsäker och få dig att se mer hälsosam och fräsch ut.

För många är ett leende som Hollywoodstjärnornas en dröm, men vilken är den rätta vägen att gå? Det finns många metoder att välja mellan – bleka hos tandläkaren eller hemma, med tandkräm eller andra medel?

Här listar vi de vanligaste.

Blek hos tandläkaren

Veteperoxidgel

Ett lager gelé stryks över tänderna och får verka i en kvart innan den spolas av. Blekningen håller i 3 – 5 år och kostar mellan 2000 – 4000 kronor.

Problemet med denna metod är att den ger varienrande resultat och kan orsaka ihållande ilningar i tänderna, även lång tid efter avslutad behandling.

Geléblekning

Tänderna bleks med en blekningsgelé och en stark lampa med blått sken. Blekningen sitter i ungefär fyra år och kostar mellan 5000 – 6000 kronor.

Det ilar i tänderna under behandlingen, men finns inga kända risker i övrigt.

Porslinsfasader

ett tunt lager av tändernas emalj slipas bort, sedan fästs istället en porslinsyta på varje tand. Kostar mellan 3000 – 4000 kronor. Det blir garanterat ett bländvitt resultat, och hållbarheten är upp till 20 år.

Problemet uppstår om du ångrar dig och vill ta bort porslinskronorna då de egna tänderna är nedslipade.

Blekning med nattskena

Den här metoden går ut på att du sover med en, av tandläkaren, specialtillverkad, bettskena i minst fem nätter. På kvällen fylls skenan med blekningsmedlet karbamidperoxid som får verka under natten. Resultatet håller i två till fyra år och skenan kostar mellan 2500 – 4000 kronor.

Under behandlingen kan det ila lite i tänderna, annars finns inga kända risker eller biverkningar.

Tänderna blästras vita

Metoden kallas ”Air Flow” och innebär att tänderna blästras vita med hjälp ett salthaltigt ulver och en speciell maskin.

Blästringen tar endast bort ytliga missfärgingar och tänderna håller sig vita i ungefär ett år efter, men så kostar behandlingen endast runt 500 kronor.

Blek hemma

White strips

Den här tandblekningmetoden har fördelen att den inte behöver utföras av tandläkare och att den endast kostar kring 300 kronor. För pengarna får du en ask med remsor att fästa på tänderna efter tandborstningen två gånger dagligen. Remsorna ska sedan sitta på i ungefär 30 minuter och räcker för en vecka. Det vita resultatet håller i några månader.

Det största problemet är att fästa remsorna på tänderna och obehaget under de 30 minuter som de sitter där.

Tandkräm

Det finns en uppsjö av tandkrämer som innehåller polerande kristaller, blekmedel och så vidare.

Trots reklamens löften ger de dock ofta varierande effekt och kan dessutom skada tänderna vid för mycket användning.

Eva Vit–tandpulver är ett pulver som blandas ut med vatten och blir till en tjock pasta som stryks över tänderna och används som tandkräm. Pulvret innehåller salt och krita som har en blekande effekt och tar bort fläckar från tänderna. Pulvret kostar 150 kronor per förpackning.

Blekmedel

Medlet innehåller det blekande ämnet väteperoxid och penslas på efter tandborstningen två gånger om dagen. Sedan får det sitta i ca 30 minuter. En variant görs av Denivit och kostar ungefär 150 kronor per förpackning.

Tänk på vad du äter

De här livsmedlien kan hjälpa dig att få vitare tänder:

Ost

Naturell yoghurt

De här livsmedlen ska du undvika:

Te

Rödvin

Kaffe

Blåbär

Betelnötter

Fluor

Morötter

Gamla huskurer:

Råa grönsaker skrapar bort beläggning från tänderna och stimulerar salivproduktionen

Borsta tänderna med salt eller bikarbonat för att slipa bort belägginngar

Undvik

Rökning

Snus

Hård tandborstning

Slag mot tanden

Läkemedel som till exempel antibiotika

Smink

Om du använder ett mörkare läppstift i en rödare eller blåare nyans så ser tänderna vitare ut än iom du använder ett ljust läppstift eller ett med mycket gult i.

 

Följ ämnen i artikeln