Skapa din egen stil av gamla Ikeamöbler

Uppdaterad 2018-07-09 | Publicerad 2018-02-11

Måla, såga och sätt ihop i ny form. Om du tänker utanför det platta paketet kan du komponera en unik möbel.

Trött på samma gamla Ivar eller Bestå?
Då är det dags att prova ”Ikea hacking”. Tänk utanför ramarna och ge dina gamla Ikeamöbler ett nytt liv.
Inredaren ger fem tips på lätthackade möbler.

Om du inte vill att ditt hem ska se ut exakt som ikeakatalogen kan du modifiera dina möbler.

Svenska hem är fulla av möbler och pinaler från Ikea. Allt från en uppsättning bestick, en vas eller toasits till ett helt rum som är hämtat direkt från en sida ur katalogen. Och det märks att Ikeamöbler är populära, 2016 drog koncernen in över 16 miljarder kronor – bara i Sverige.

Använd din fantasi

Men när alla har samma möbler blir hemmen också väldigt lika varandra. En växande trend som som tar avstånd från den strävsamma bilden av ett katalogperfekt Ikeahem är ”Ikea hacking”. Namnet kommer från datorhackers och handlar om att ”hacka” eller modifiera möblerna och har blivit ett fenomenkan innefatta allt från att måla om skåpluckor till att ge en möbel eller en pryl ett helt nytt syfte. Ett soffbord kanske kan bli en fotpall, eller en bricka blir till en lite annorlunda spegel – fantasin sätter gränserna.

Journalisten och inredaren Monica Karlstein är en passionerad Ikeahackare. Hon har bland annat gjort i tv med Ernst Kirchsteiger och driver hemmafixbloggen.se.

– För mig så finns det ett hållbarhetstänk bakom min passion. Alla har ju haft en Ikeamöbel som man älskade när man köpte den, men kanske börjar tröttna lite på med tiden. Det är så himla synd att göra sig av med den, istället kan man göra om den med ett förändrat utseende och samma funktion. Eller så ger man möbeln en helt ny funktion, säger Monica Karlstein.

Se till att möbeln håller

Men om du ger dina gamla möbler en ny funktion krävs att man tänker efter om möbel fortfarande kommer att hålla ihop för sin nya funktion.

– När man ändrar en möbels funktion är det viktigt att tänka på att konstruktionen ska hålla för ändamålet. Om man gör en schäslong av ett soffbord som inte är gjort för att sitta på så kanske den inte riktigt håller ihop lika bra, tänk på det, säger Monica Karlstein.

Monicas 5 lätthackade Ikea-tips:

  1. Ivar: Den är en superbra möbel att göra om. Den är obehandlad och lätt att gå loss på och klä i tyg eller textil. Väldigt tacksam att jobba med.
  2. Stuva: Den har jag byggt en stor rumsavdelare av med förvaring på båda sidor. Den tillhör egentligen barnsortimentet men funkar väldigt bra vart som helst.
  3. Byrån Ikea PS 2012: Den är också obehandlad och har en lekfull form som passar bra i barnrummet.
  4. Tarva: Den gjorde jag om till en barngarderob. Jag har tagit bort flera lådor, satt in en klädstång, målat utsidan och klätt insidan med textil.
  5. Vittsjö: Ett soffbord som jag gjorde om till en schäslong för hallen för avlastning för till exempel post, nycklar, ryggsäcken, mössor och vantar. Här är det viktigt att tänka på bärigheten och kanske förstärka toppskivan om du vill sitta på den.

Finns alternativ att köpa

För den som inte känner sig riktigt bekväm med hammare och såg finns färdiga alternativ. Runt trenden har det växt upp företag vars affärsidé är att bredda urvalet av tillbehör till Ikeas möbelsortiment. Medan Ikea exempelvis har en handfull varianter på ben till sina sängar kan du via dessa företag köpa mängder med säng- och bordsben i olika färger och former som fästs på möbeln på samma sätt som Ikeas egna. Här under är några exempel.

Följ ämnen i artikeln