Ruben Östlunds attack mot Nato

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2016-04-06 | Publicerad 2016-04-05

Filmregissörens kampanjfilm mot Värdlandsavtalet – unikt för Aftonbladet

Ruben Östlund.

– Kan du filma? Vi vill göra ett "klickmonster”.

För två veckor sedan fick jag frågan av min 71-åriga mamma om jag kunde dokumentera en flashmob som hon skulle delta i.

Flashmobben anordnades av den partipolitiskt oberoende aktionsgruppen Nej till NATO i Göteborg. Självklart gör jag det mamma! Jag tycker ditt och de andras engagemang i Nej till NATO är beundransvärt och viktigt. Inte minst när jag slås av frånvaron av kritik och debatt kring Värdlandsavtalet och Sveriges neutralitet i svenska medier.

Ruben Östlund
Filmregissör och professor på Akademi Valand Film

Motståndet mot avtalet växer

När Erdogan fängslar journalister på löpande band, Polen gör allvarliga inskränkningar av yttrandefriheten och Ungern bygger vidare på sitt auktoritära samhälle, då tycker svenska Natovänner att det är rätt tillfälle att förenas med dessa stater i en försvarsallians.

När Nato trappar upp sin militära närvaro i Europa och Donald Trumps chanser att bli president växer för varje dag, exakt då vill svenska Natovänner att Sverige ska ingå det viktigaste avtalet någonsin med den transatlantiska militäralliansen.

Det så kallade värdlandsavtalet som ska godkännas av riksdagen i april och träda i kraft 1 juli, innebär ett kraftigt utvidgande av Sverige Natosamarbete, en öppning för ett fullt medlemskap och i värsta fall att kärnvapen placeras i Sverige.

Pierre Schori

Om avtalet inte godkänns förändras inte mycket i vår relation.

Sverige kan fortsätta öva med Nato som hittills. Våra soldater kan till och med jobba under Nato-flagg. Men vi slipper knyta vår säkerhetspolitik närmare stater som har allvarliga problem med sin demokrati och som i det allt mer putinistiska Turkiets fall riskerar att dra in oss i allvarliga konflikter.

Smygnärmandet till Nato har redan väckt starkt motstånd.

Tunga debattörer som förre försvarsministern Thage G Peterson och förre utrikesministern Pierre Schori har protesterat mot hur avtalet utan större kritik baxats hela vägen till riksdagen. Tidigare ministern och ambassadören Carl Tham har gjort sin röst hörd

Hans Blix

tillsammans med Maj Britt Theorin, Helle Klein och Anna Karin Hammar. Vapeninspektören och förre utrikesministern Hans Blix, ambassadören och förre statssekreteraren Sven Hirdman har motsatt sig avtalet. Nedrustningsexperten och ambassadören Rolf Ekéus likaså. Svenska kulturarbetare har engagerat sig i den så kallade Natoutredningen. Folkliga aktionsgrupper har organiserats.

Alla har lyft fram hur den svenska säkerhetsdoktrinen förskjuts kraftigt åt höger. Från att vara en röst för solidaritet med världens svaga, nedrustning och gemensam säkerhet kommer den svenska solidariteten framöver gälla en grupp utvalda nationer med tveksam framtid.

Maj Britt Theorin

Nu sällar sig den hyllade filmregissören Ruben Östlund (Gitarrmongot, De Ofrivilliga, Play, Turist) till de som vill protestera mot hur Värdlandsavtalet smugits på svenska folket.

I en film som visas unikt på Aftonbladet.se dokumenterar han sin mamma när hon och hennes aktionsgrupp genomför en flashmob i Nordstan i Göteborg.

Vem är näste utrikesminister, ambassadör, försvarsexpert eller konstnär som tar ställning mot att Sverige inte ska slåss sida vid sida med Erdogan och Orbán?

Hur många krävs det för att stoppa närmandet till den allt mer splittrade militäralliansen?

Följ ämnen
Nato

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln