Ta inte deras debatt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2006-06-16

Öppen debatt med sverigedemokraterna?

Det låter bra. Vi, antirasisterna, vågar möta dem. De faller på eget grepp.

Tre av de borgerliga ungdomsförbunden sa sig för några veckor sedan vara redo att debattera med sd. Vänsterskribenter som Nisha Besara ( Aftonbladet 3 juni) och Stefan Bergmark ( Helsingborgs Dagblad 11 juni) hävdar att den gamla taktiken att bojkotta dem inte fungerar.

Och i söndags lämnade Demo­skopchefen Markus Uvell sin roll som analytiker och hävdade att ihjältigandets strategi ”driver desillusionerade unga människor i armarna på rasisterna” (Dagens Nyheter 11 juni).

Argumenten bygger i huvudsak på att sd – nu med ovanligt stor valbudget – går framåt om de får verka ostörda och att en bojkott riskerar att göda den högerpopulistiska myten om det politiskt korrekta etablissemangets konspiration för att tysta ned invandringskritiken.

Då har man missat vari sverigedemokraternas farlighet består.

Risken att de skulle få så värst många mandat i valen är liten. De kommer under överskådlig tid att vara ett marginellt extremparti i vissa kommuner.

Nej, deras makt ligger i om de lyckas bestämma den politiska dagordningen också för de andra partierna.

Det är den makten man ger dem om man ”tar debatten”.

Varje debatt legitimerar sd som ett parti bland andra, vars åsikter förtjänar att bemötas. Varje debatt kommer också oundvikligen att handla om invandringen – som problem.

Detta gäller alldeles oavsett om man vinner eller förlorar och det är vad som skett i Frankrike och Danmark. Med känt resultat.

Så vad ska man göra?

Till att börja med underkänna valet mellan att ”blunda” eller ”ta en öppen debatt” som det brukar heta. Eftersom ingen vill bli anklagad för att blunda är valet avgjort på förhand och därför falskt.

I stället ska de politiska partierna vända sig direkt till de människor som sd:s aktivister försöker vinna. Gå på sd:s debatter och prata med dem som lyssnar. Håll egna möten och gör aktioner i de områden där sd mobiliserar.

Tala om dem. Inte med dem.

Petter Larsson (kultur@aftonbladet.se)

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.