Så låter botten på Spotify

De mest ratade låtarna har en egen låtlista

Spotifys katalog är djup. Så djup att bara ytan blir synlig för de allra flesta. Under Miley Cyrus, Tove Lo och Smurfhits ligger lager på lager av kvalitativ musik som logaritmerna sällan plockar upp, eftersom den helt enkelt inte är populär nog.

Det var därför Notsohotify kom till, enligt skaparna Herman Brolin och Alexander Wallin. Det är en enkel webb-app som genererar slumpmässiga spellistor där låtarna har en enda gemensam nämnare: noll popularitet på Spotify.

I bakgrunden finns en försiktigt politisk agenda. ”Det handlar inte om bra eller dåligt”, skriver grund­arna. Sajtappen vänder alltså bokstavligen topplistorna upp och ner för att göra en ­poäng.

Hur mycket påverkar Spotifys logaritmer vilka artister som spelas - och i förlängningen vilka som får betalt? I vilken utsträckning är de ansvariga för att skapa vårt musikklimat? Det är ur den aspekten Notsohotify kan generera något viktigt: uppmärksamhet åt det impopulära.

Appen, som precis har släppts, har fortfarande begränsningar.

Det går till exempel inte att styra genre, eller att få individuellt anpassade listor. Men förhoppningsvis kommer det. För det vore en intressant utveckling att kunna lyssna på sin egen personliga botten.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln