Nu är den katalanska frigörelsen möjlig

De politiska fångarna benådas och samtal inleds mellan Barcelona och Madrid

Olle Svenning kommenterar de senaste turerna i Spanien, Katalonien och EU.

På söndag håller högernationalister, liberaler och fascister en gemensam manifestation på Plaza de Colón i Madrid. Högeralliansen fördömer socialistregeringen Sanchez planer att inom kort benåda de folkvalda katalanska politiker som i några fall dömts till tretton års fängelse.

Denna hårdföra, hämndgiriga, auktoritära höger, ofta Franco-svärmisk, har i årtionden drivit på och tvingat fram katalanernas krav om ökat självstyre, med tiden oberoende.


Den stora majoriteten av EU-politiker har ständigt ställt sig på spansknationalismens sida.
I mars i år upphävde till exempel EU-parlamentet immuniteten för de tre katalanska medlemmarna. Det beslutet upphävdes för en vecka sedan av EU-domstolen. Därmed borde det vara omöjligt att deportera de katalanska EU-politikerna till Spanien och till livslånga fängelsestraff.

De spanska rättsväsendet har nu underkänts av EU:s rättsliga myndigheter, av Europarådet, av FN-institutioner, av tyska och belgiska domstolar, av alla betydande mänskliga fri- och rättighetsrörelser.


”Vi visste att vägen till frihet skulle gå via fängelsestraff”, skriver de katalanska Vänsterrepublikanernas ledare Oriol Junqueras i en bok som snart kommer ut. Han dömdes till tretton års fängelse. Om någon vecka benådas han och åtta andra politiska fångar – en delvis taktisk och ursäktande manöver som skapat vissa konflikter mellan de katalanska partierna.

Samtal ska snart inledas mellan regeringen i Madrid och regionalregeringen i Barcelona. Katalansk frigörelse är möjlig, i demokratisk ordning, efter förhandlingar och folkomröstning.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.