Nu är det cigaretter och poesi som gäller

Den årliga trendspaningen – inne och ute 2024

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2023-12-22

INNE 2024

Peach

Liv och Caroline må ha olika åsikter om Pantones årliga trendfärg för 2023, men är rörande överens om att valet för 2024 är pang på bjällran. Det krävs kanske lite resonemang för att klargöra exakt vad peach faktiskt är för färg, men väl där kan vi alla mötas i samma milda känsla. Som efter ett bråk, återigen redo att vara snäll för en stund.


Poesi

Med romanen på väg ut är poesin redo att göra entré igen. Från spoken word-erans totala töntstämpel är lyrik det trendigaste du hittar mellan två bokpärmar 2024. Stockholms unga, manliga poeter är vår tids motsvarighet till Killinggänget och de fortsätter att bjuda in till antologier och evenemang även kommande vår.


Strumpor

Stay-ups, strumpbyxor, over knee, ankelsockor. Gärna vita och tillsammans med endast en jacka. Accentuerade strumpor är det sexigaste plagget du kan ha på dig i det nya året. Om du tvekar: Tänk vilka underkläder Priscilla Presley kan ha haft på sig under bröllopsklänningen, och kanalisera det främst kring fötter och ben. Där är vi nu.


Cigaretter

Motivering överflödigt. Cigarett är (återigen) rätt.


Unga pappor

En sak är säker: Du vill inte vara incel 2024. Inget signalerar “vald” och “alfa” som att vara en early bloomer med barnvagn. (För namngiven exempelpappa hänvisar vi till podden.)


Fula kök

Det är bara lantisar som visar upp sina fina kök 2024. Håll din marmorskiva för dig själv och skäms i tysthet.


Madeleinekakan

Den enda kakan (se nedan) som överlever det nya året är denna klassiker som 2024 lyfts fram av såväl konststudenter som Michelinkrögare.


Toxisk femininitet

Att feminismen är otrendig är vid det här laget ingen nyhet. Nästa steg är således en värld där den aktiva icke-feministen tar över på allvar. Den laglösa sexismen är här igen och vi kommer till exempel se äldre kvinnor krossa den nya generationer till spillror.


Åttiotalet

Satin är det nya linne. Kanske i färgen peach.


Indiesleazestilen

Inget att glädjas åt men inne igen blir att se ut som Kate Moss och Pete Doherty på Glastonbury 2005.

UTE 2024

Drama

Manusförfattarstrejken, Viaplays död är kanske självklara komponenter i dramabubblans tilltagande pyspunka. Men inte ens på Instagram orkar vi längre låtsas att våra liv är bra, åtminstone inte med självrespekten i behov. För i en hård värld där allt går att ifrågasätta blir dramatiseringen vulgär. Det är helt enkelt inte längre kul med berättelser. Den konstnärliga sanningen finns tills vidare i poesin.


Alkohol

Självoptimeringstrenden fortsätter och deadline för att sluta dricka alkohol ligger som senast vid fyrtio års ålder, varefter mineralvatten tar vid. Samt kanske mikrodoser av svamp för att hålla depressionen i schack. Det är en tråkig trend, men den är.


Indien

Estetik, inredning, religion. Andas det Indien så är det inget att ha 2024. Om någon nu tvivlade på att så var fallet. (Närhet till Dalai Llama och/eller Tibet räknas också.)


Kakor

Bortsett madeleinekakan (se ovan) får det nu vara nog på det ständiga gafflandet om kakor. Det ska inte gå att bygga en karriär på att baka variationer av rocky road i all evinnerlighet. Ät riktigt mat istället.


Ani Jewels

Sveriges mest slappa sätt att råna elvaåringar existerar endast för att nå målgruppen som är för liten för att få sina föräldrar att köpa smink men som kanske kan luras att köpa dåliga material för fyrsiffriga belopp. Vissa bubblor måste spricka.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.