Författare tystas med extra skatt

Torsten Kälvemark om en ny lag i Vitryssland

President Lukasjenko, Europas sista diktator.

VITRYSSLAND. En gammal sovjetisk brottsrubricering handlade om ”parasitism”. Det var en gummiparagraf som kunde användas mot arbetsvägrande asociala element men också mot oliktänkande kulturarbetare. Nobelpristagaren Joseph Brodsky hörde till dem som en gång drabbades av anklagelsen. Först 1991, under Sovjetunionens sista dagar, avskaffades lagen.

I Vitryssland lever den sovjetiska andan kvar. I april 2015 undertecknade president Lukasjenko en liknande lag. Den som saknar registrerad inkomst och därmed parasiterar på staten ska betala en årlig skatt motsvarande cirka 1 700 kronor. Senast den 20 februari skulle pengarna ha varit inne i statskassan, något som nyss ledde till omfattande demonstrationer i flera vitryska städer.

Utövare av fria konstnärliga yrken har kunnat undgå skattekraven genom att tillhöra någon organisation för kulturarbetare. Men helt nyligen kom en ny ukas som definierade vilka förbund som undantaget gäller. Inte oväntat omfattade listan bara de organisationer som regeringen gillar. Det alternativa författarförbund som Svetlana Aleksijevitj tillhör finns till exempel inte med på listan och hade hon varit under 55 år hade hon tvingats betala parasitskatten. Inte heller medlemmar av det alternativa journalistförbundet eller PEN-centret undgår skattekravet.

I Europas sista diktatur kan förstås även skattesystemet användas mot oliktänkande ”parasiter”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln