FN väljer en homofob och abortmotståndare

Olle Svenning: Det borde vara omöjligt att Antonio Guterres blir ny generalsekreterare

Antonio Guterres

En regering som bekänner sig till en feministisk utrikespolitik kan omöjligen stödja valet av Antonio Guterres till ny generalsekreterare för FN.

Guterres stod, redan under sin tid som portugisisk premiärminister (1995–2002), för en grovt antifeministisk ideologi. Han bar huvudansvaret för att portugisiska kvinnor berövades rätten till abort. Sedan parlamentet 1998 stött en lag om relativt fri abort lät Guterres utlysa en folkomröstning och engagerade sig kraftfullt mot aborträtten. Han rekommenderade fängelsestraff för dem som argumenterade för abort.

Det var naturligt för honom som är extremkatolik och tillhör katolikernas ultrahöger Opus Dei.

Jag har haft möjlighet att följa den portugisiska kvinnokampen ända sedan tiden för den fascistiska diktaturen, i början av 70-talet. Under några tillfällen samtalade jag med poeten Maria Teresa Horta, en av de tre Mariorna, som med fara för eget liv arbetade för aborträtt. Hon berättade om de tusentals kvinnor som varje år dog sedan de underkastat sig abort med de mest bestialiska metoder. Aborträtten var därmed fullkomligt central för de portugisiska kvinnorna och deras frigörelse.

I slutet av 90-talet tycktes äntligen aborträtten vara erövrad; det var då Guterres la in sitt veto.

Guterres är inte bara antifeminist; han har också uttalat grova homofoba yttranden och jämställt homosexuella med mentalsjuka.

Om Guterres i stället för att vara extremkatolik varit kämpande muslim skulle FN aldrig ens reflekterat över att göra honom till sin främste företrädare.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.