Charlie Hebdos senaste skämt

Nya numret säljer som aldrig förr

Senaste numret

SATIRTIDNING ”Allt är förlåtet - Jag är Charlie” står det på den skylt som Mohammed, eller i alla fall en muslim håller i handen framför sig medan en tår trillar nedför kinden. Gårdagens nummer av Charlie Hebdo, nr 1178, är dubbelt så tjockt som vanligt och trycks i tre miljoner exemplar. Paris 700 000 nummer sålde slut på några minuter. Raskt bjöds numret ut för höga priser på diverse auktionssajter.

I numret finns flera skämtteckningar om terrorister (”Att bli tecknare kräver 25 års arbete, terrorist blir man på 25 sekunder - ett jobb för lata och onanister”), men också om påven och alla de som stött satirtidningen med att säga att de också är Charlie (Je suis Charlie): ”Jag är lycklig”, ”Jag är r­asist”, etcetera.

Man ger sig inte, man fortsätter, något annat vore förvånande från en satirtidning som ges ut i ett land med en satirhistoria som går tillbaka till åtminstone 1500-talets Rabelais. Men att Egypten, Indonesien och nu senast Turkiet censurerar tidningen är heller inte förvånande.

Vid sidan av diskussionen kring kränkningar, frågar jag mig dock om vi i dag anser att det finns ett påbud att ta del av sådant som vi uppfattar som kränkande.

Men för att låna Montaignes devis: Vad vet jag?

Je suis Claes.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.