Hakelius analys är slemmig och infam

Johan Hakelius.

Enligt Johan Hakelius är Breivik en ­lärjunge till kulturmarxisterna eftersom han anser sig ”ha genomskådat ett ­förljuget samhälle”. Då Hakelius stod att läsa i gårdagens Aftonbladet känner jag ett särskilt ansvar att svara, men hur jag än försöker glider hans text mig ur ­händerna. Så slemmigt och ­infamt är den formulerad.

Hakelius har gjort sig en karriär på att förlöjliga arbetarrörelsen. På senare tid har de koketta lustifikationerna övergått i rent hat, vilket han försöker kamouflera med diverse kvasiintellektuella krumbukter.

Breivik, undervisar Hakelius nu sina ­läsare, kan inrangeras i den hundra­åriga kulturmarxistiska tradition som med en fransk term kallas épater la bourgeoisie – chockera kälkborgarna. Till denna ­räknar Hakelius inte Baudelaire, Oscar Wilde, den franska ­experimentteatern från sekelskiftet 1900 och andra välkända ­exempel. Han räknar Baader-Meinhof och konstnären Anna Odell: De drivs av ”ett kall att provocera fram en reaktion”. De är provokatörer. Inget annat än våld­samma posörer.

Anna Odell är en Breivik, och massmördaren på Utøya en performencekonstnär.

Därmed resonerar Hakelius som den bisarra skara som relativiserar den 11 september genom att betrakta attentatet mot World Trade Center som ”ett konstverk”. Som ett stilleben mer än ett statement som kostade 3 000 människor livet – och mer än en miljon liv i det vedergällningskrig som Hakelius försvarar som ”ordnade kollektiva åtaganden för hela samhällen”.

Hakelius irriterar sig på alla som ­”knådar” Breivik. Han vill att vi pratar om annat men kan själv inte låta bli att stoppa fingrarna i degen. Det är bara är en slump, påstår han i Affärsvärlden, att Breivik bygger sin världsbild på konservativa tänkare. Hade norrmannen läst Jan Myrdal och ETC ­hade han likväl ­tagit till vapen mot en generation ungsossar.

Excellent analys! ropar Kent Ekeroth, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och en av

alla kulturkonservativa som i likhet med Hakelius vägrar jämföra Breiviks världsbild med sin egen och vår tids nu trettio år gamla högervåg. Eller med Göran Greiders ord: ”Problemet med Breivik stannar inte vid hans psyke. Det bor i våra samhällen.”

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.