Det slutar inte storma kring Konstfack

Martin Aagård om Konstfack, stoppade elever, fildelning och konstsampling

Nu stoppas studenten Magdalena Nordin från att delta i skolans vårutställning eftersom hennes konstverk bryter mot upphovsrätten. Dels har hon utan lov klippt om en video med Paris Hilton, dels har hon använt sig av musik från ett dataspel hon inte har rättigheterna till.

Efter att problemet upptäcktes av juristen Anders Stening erbjöds Nordin att införskaffa rättigheterna från rättighetsinnehavarna. Hon avböjde, varför rektor Ivar Björkman bestämde sig för att ”inte riskera en miljonstämning”, som konstprefekt Olof Glemme uttrycker det.

Konstverket stoppades.

Det här beslutet öppnar dörren till ett av samtidskonstens allra hemligaste rum. Och det är svårt att inte koppla ihop det med den stränga domen mot männen bakom The Pirate Bay.

Sedan det digitala genombrottet har nämligen de flesta svenska bildkonstnärer ansett rätten att fritt sampla och stjäla bilder som självklar. Google har använts som ett stort Pirate Bay för bilder. Framgångsrika konstnärer har utan hämningar kopierat musik, bild och film med ursäkten att det ändå bara ska visas i ett galleri, även om deras videoverk säljs för hundratusentals kronor.

Att en ännu inte färdigutbildad konstelev blir den första som offentligt drabbas av ett strängare upphovsrättsklimat är därför lika tidstypiskt som orimligt och ytterligare ett tecken på hur illa Konstfack tar hand om sina elever.

Kommer några andra konstnärliga fildelare att stå upp för Magdalena Nordin? Förmodligen inte. Frågan är känslig. Att man olovligt kopierat innehållet i sitt kända konstverk är inget man skyltar med.

Men de aldrig sinande angreppen på konsteleverna för åtminstone en bra sak med sig. Vi håller just nu på att få den mest juridiskt och medialt kunniga generationen konstnärer någonsin.

Det kan bli riktigt intressant.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.