Fan – sex och religion är inte längre lika tabu

I dag är n-ordet det fulaste ord du kan säga på svenska

Språktidningen har undersökt vilka ord som uppfattas som fulast i det svenska språket.

Säg mig hur du svär och jag ska säga dig vem du är.

Eller nej, gör inte det, det låter så otrevligt. Eller? Faaaan, som jag gärna ropar när något går mig emot, har för många förlorat sin laddning och anses inte så grovt längre. Det visar en undersökning av fula ord, som Språktidningen har låtit göra. Tusen personer mellan 18 och 84 år fick först fritt svara på frågan ”Vad tycker du är det värsta skällsordet eller den fulaste svordomen i svenska språket?”. Utifrån vad som då kom fram, sammanställdes en lista med ord och i en andra fas fick deltagarna svara på frågan ”Vilket av dessa ord tycker du är värst eller fulast att säga?”.

De klassiska, religiöst kopplade svordomarna – fan, helvete, jävlar – hamnade sist på den listan. Bara någon promille anser att dessa ord är värst. Kristy Beers Fägersten, professor på Södertörns högskola och som forskar om svordomar, säger i Språktidningen att det för många blivit bara något allmänt förstärkande, typ ”Fan vad fint det är. Ska vi inte ta en glass?”.

Det är ett akademiskt sätt att säga att den som använder ordet låter både världsfrånvänd och rasistisk

Det ord som med råge flest klassade som allra fulast – 32 procent – är n-ordet. Ja, det skrivs inte ens ut längre. Språktidningen går igenom ordets svenska historia, från något i huvudsak deskriptivt för flera decennier sen, fram till 2021 då det i Svensk ordbok, utgiven av Svenska Akademien, klassas som ”starkt nedsättande; något ålderdomligt”. Det är ett akademiskt sätt att säga att den som använder ordet låter både världsfrånvänd och rasistisk – tänk på det innan du mejlar mig och framhärdar med din rätt att använda det.

Men det är ett ord som skär genom kön, ålder och politiska åsikter. Har man alls hängt med i svensk politisk debatt så kan man gissa hur: bland unga, kvinnor och vänsterpartister är det flest som tycker ordet är det värsta. Bland äldre (över 65) och sverigedemokrater tycker inte lika många att det är värst (men observera att även 11 procent av SD-väljarna rankade n-ordet i topp).

 

Vill man göra en SD-väljare ledsen och illa till mods finns det ett annat ord att ta till: svenne. Hämtat från diskursen om ”omvänd rasism”, alltså när invandrade personer talar nedsättande om etniska svenskar, hamnade det på femte plats över de fula orden, mellan fitta och kuk. Det fick fem procent av alla röster – men bland SD:are tyckte hela 21 procent att det är det allra fulaste ordet i svenskan.

Apropå fitta och kuk så funkar alltså kön fortfarande som kraftuttryck, men i likhet med de klassiska svordomarna är de inte längre lika laddade. Det tycks inte längre i lika stor utsträckning vara i sex och religion vi svenskar finner tabun – utan i etnicitet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln