Den hårda domen ökar konflikten

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-17

Den hårda fängelsedomen mot samtliga åtalade i Pirate Bay-målet kommer att öka konflikten mellan fildelarsamhället och upphovsmännen, inte lösa den.

En försoning ligger längre bort än någonsin.

Svaret på domen blir troligtvis att Piratrörelsen trappar upp sin verksamhet med protester och demonstrationer mot det juridiska systemet, politiker och skiv- och filmbolagen.

Den kommer dessutom att stärka Piratpartiet, som oerhört lägligt inför EU-valet kommer att se en stor tillströmning av nya medlemmar. För unga människor som fildelar representerar Piratrörelsen den typen av punk som punkrörelsen gjorde för 20 år sen.

Eftersom tingsrätten gick helt och hållet på uppsåtet, valde man att döma alla åtalade på lika grund trots att de i högst olika grad varit inblandade. Man kan tycka vad man vill om miljonären och högerextremisten Carl Lundström, men han har definitivt inte varit lika delaktig som de andra tre i uppbyggnaden av sajten The Pirate Bay.

Hans högerextrema bakgrund har kanske inte påverkat rättens domslut, men jag kan inte släppa misstanken att det var av taktiska skäl även han åtalades. Helt enkelt för att smutsa ner lite av piratrörelsens hjältegloria.

Det brott han åtalats för är egentligen att ha gett The Pirate Bay rabatt på bredband.

Domen ökar dessutom klyftan mellan de som använder internet och de som inte gör det. Konflikten har aldrig varit tydligare.

De flesta som fildelar vill inte stjäla något, de vill ha en väl fungerande tjänst för film och musik och tycker helt enkelt att skivbolagens distribution är otidsenlig. Att köpa en cd-skiva och sedan föra över den i datorn och till slut till mp3-spelaren och sedan slänga cd-skivan är inte en modern distributionsform.

Framtidens tekniska lösningar kommer att gå mer åt piratrörelsens håll. Många av dagens affärsmän pratar redan som piraterna gjorde för några år sedan. Spotify och Nokias nya musiktjänst för sina mobiltelefoner är två exempel på tjänster som inte hade sett ut som de gör utan The Pirate Bays existens.

Dagens musikkonsument vill köpa en tjänst, inte en produkt. Illegal fildelning är inte lagligt och ska inte stödjas. Men det måste komma bättre lösningar på distributionen av musik, böcker och film som är anpassade till den digitala verkligheten.

Upphovsrättslagstiftningen måste ses över på flera områden. Inte minst skyddstiden och rätten att bearbeta material, som måste liberaliseras. Upphovsrättens viktigaste uppgift är trots allt inte att skydda affärsmodeller utan att skydda upphovsmannens ideella rätt till sitt verk.

Anders Rydell

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.