Antijihadist vann delseger för det fria ordet

Pamela Geller fick provocerande bussreklam godkänd

Antijihaddrottningen Pamela Geller höll på att sätta morgonkaffet i halsen när hon läste att Lars Vilks i Aftonbladet sagt något som kunde tyda på att han jämställt hennes organisation (SION) med Ku Klux Klan. Man förstår att telefonen gick varm över Atlanten varpå Vilks omedelbart gjorde en rondellpudel och förklarade att han blivit missförstådd och att han helt står bakom hennes grupp: ”Den försvarar den västerländska kulturens grundvärderingar, bland annat yttrandefrihet.”

Fast yttrandefriheten är förstås relativ: en av Vilks medtalare på den beramade konferensen i New York vill till exempel bannlysa tv-kanalen Al Jazeera från USA. Vad Pamela Geller beträffar har hon nyss vunnit en delseger för det fria ordet. New Yorks kommunala trafikbolag sa först nej till hennes begäran om att få sätta upp bussreklam med texten: ”I varje krig mellan den civiliserade och vilden stöd den civiliserade. Stöd Israel. Krossa Jihad!” Men efter ett överklagande beslöt en domstol att appellen inte var olaglig.

För övrigt hade väl ingen räknat med att Geller skulle stödja ”vildar”. Dessutom var kanske den provokativa texten i själva verket ett led i hennes pågående konstprojekt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.