Hyllades – och häcklades –på Aftonbladets stora kulturfest

Profitjägare, och i viss mån liberaler, häcklades.

Kulturgärningar prisades.

Så här var Aftonbladet Kulturs årliga fest.

Kulturpersonligheter, journalister, debattörer och författare samlades under Aftonbladet Kulturs årliga fest på Konstnärshuset på tisdagen.

I år gick Axel Liffner-stipendiet, instiftat av författaren och litteraturkritikern Axel Liffner 1984, till Göteborgs-Postens kulturchef Gabriel Byström. Motiveringen löd:

”Det finns inte längre någon sund balans mellan siffrorna och bokstäverna. I kollisionen mellan kvalitetsjournalistiken och vinstkraven vinner allt oftare profitjägarna, trots att de goda bokstäverna är de goda siffrornas förutsättning. När tidningsekonomin kärvar krävs en debatt om vad journalistiken är värd, vad demokratin får kosta och vad ”direktören för det hele” egentligen förtjänar. Till det tarvas civilkurage.”

– 800-900 journalister har förlorat jobbet de senaste månaderna. Att verka för demokrati när man inte har möjlighet att göra fördjupande reportage är väldigt svårt. Utmaningarna är enorma, sa Gabriel Byström innan prisutdelningen.

”Tjusigt - och läskigt”

Årets litteraturpris och 50 000 kronor gick till Ida Linde, för romanen Norrut åker man för att dö. Priset ges ”på exklusivt konstnärliga grunder till någon svensk diktare som ännu befinner sig i skapande utveckling”.

– Det känns väldigt tjusigt och lite läskigt att vinna. Att skriva den här boken var ett sätt att åka hem. Norrut åker man för att dö handlar om gammal mytologi, men det handlar också om en ekonomisk död, om fördelningspolitik och utarmning.

Vad ska du göra med pengarna?

– Lyxiga saker. Åka mycket taxi, dricka skumpa och köpa ett Playstation 4.

Ska äta hummern

Den tredje och sista pristagaren var Svend Dahl, liberal skribent och chef på Liberala Nyhetsbyrån. Han vann årets ”Hummerkniven”, för att ”ha uppmanat de svenska liberalerna att inte närma sig de främlingsfientliga krafterna”.

– Många liberaler har behövt ta ställning de senaste månaderna. Det har varit mycket plågsamt för många. Men vi får inte lockas in i den frestelse som SD skapar. Framtiden handlar om att vara på sin vakt, att låta integrationspolitiken betraktas ur liberala perspektiv, inte att stänga murarna ytterligare, sa Svend Dahl.

Vad ska du göra med hummern och hummerkniven?

– Hummern ska jag äta upp, antar jag! Och en hummerkniv är alltid bra att ha.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.