Poliser går på känsla i TV

Kallar unga i Rosengård för ”apejävel”

Malmöpolisens Paul Juhlin med kollega. Foto: SVT

”Ful och osexig”. Det omdömet fick jag av en polis under en demonstration. Han red opåkallat upp bredvid mig med en batong i näven och lutade sig ner bara för att berätta vad han tyckte om mitt utseende. Min bild av polisen förändrades där och då.

Händelsen inträffade för över tjugo år sedan, men jag har tänkt på den varje gång jag läst om poliserna som 2008 filmades i en buss när de kallade unga män och pojkar i Rosengård för ”apejävel”, ”blattejävel” och hotade att göra dem sterila. Nu får vi veta av Paul Juhlin, som var med i bussen och befordrats till yttre befäl, att det som lät som rasism inte alls var det. I SVT:s serie ”Malmöpolisen” som börjar sändas i dag påstår han enligt Sydsvenskan att yttrandena i bussen var ett uttryck för extrem stress. Det handlar inte om att förakta folk, säger Juhlin.

Kom igen. Det är klart att det är föraktfullt att kalla någon för ”apejävel” och ”blatte”. Givetvis var det också förakt – och kanske en lust att provocera så att batongen kunde få komma till bruk – som fick den där polisen att säga just det han sa till mig. Det är ingen slump vad som kommer ur käften. Det finns till och med forskning på det.

Rolf Granér, som doktorerat på polisers yrkeskultur, har ringat in några grupper som är särskilt utsatta för polisens fördomar. Där ingår bland annat missbrukare, ”yrkesdemonstranter” och ”invandrargäng”. Enligt vissa patrullerande poliser är alla dessa människor ”police property”, berättade Granér i en intervju i Dagens Nyheter för några år sedan.

Vem man ser ut att vara blandas alltså ihop med vad man gör, i polisens omdöme. Under stress kan vi förvänta oss att den statliga ordningsmakten går på känsla. Om jag förstår Paul Juhlin rätt, så är det inte toppen, men vi måste förstå om det rinner till. ”Jag var

tvungen att avreagera mig”, som det heter i Granérs material.

”Han hatar mig verkligen”, tänkte jag den där dagen för länge sedan på en gata i Malmö. Många har tydligen skäl tänka så i dag också. Jag ska med stort intresse följa tv-serien.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.