Så skulle USA knäcka vänsterledarna

Jon Weman om ”konspirationerna” som visade sig vara sanna

Bolivias president Evo Morales med Hugo Chavez (död 2013), president i Venezuela, under ett möte 2010.

I Latinamerika är det närmast en politisk reflex att misstänka USA:s hand bakom mycket av vad som sker på kontinenten, inte minst statskupper. I väst å andra sidan brukar sådana ”konspirationsteorier” behandlas med roat överseeende.

När exempelvis Bolivia 2013 slängde ut hjälporganisationen USAID brydde sig ingen större svensk tidning om att redovisa skälen. Några år tidigare kommenterade Sveriges Radio att Evo Morales och Hugo Chávez ”använt anklagelser om konspirationer” så ofta att det ”börjat låta som 'vargen kommer'”.

Men det var verkligen vargen som krafsade på dörren. I antologin The Wikileaks files: The world according to US empire har bland andra Phyllis Bennis och Dahr Jamail systematiskt gått igenom de läckta amerikanska diplomattelegrammen och konstaterar att USA konsekvent försökt destabilisera misshagliga regeringar.

2008, när rasistiska grupper försökte bryta loss östra delen av Bolivia, delade USA:s ambassad ut 4 miljoner dollar till organisationer ”som motsätter sig Evo Morales vision”. I ett senare telegram sägs utan kritik att oppositionen ser ”våld som ett sätt att tvinga regeringen till dialog”, något som inte påverkade understödet. Ambassaden drog också upp en handlingsplan vid en hypotetisk statskupp; vad den innehöll förblir dock hemligt. Ambassadören själv fotograferades också i möte med en senare dömd paramilitär.

När sandinisterna återtog makten i Nicaragua 2007 delade USA ut 35 miljoner dollar till högeroppositionen; eftersom bidrag inte får ges direkt till politiska partier tipsade ambassaden hjälpsamt om att använda NGO:s (icke statliga organisationer) som frontorganisationer. Högerpartiet ALN:s ordförande skickade tillbaka ”en lista på NGO:s som i praktiken stödjer vårt arbete”.

I Venezuela uttryckte sig en representant för USAID ovanligt direkt 2009, medan vägblockader och våldsamma demonstrationer med åtskilliga dödsoffer skakade landet: ”gatorna brinner” konstaterar han och ”de som organiserar protesterna, de är alla sådana som vi har finansierat”.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln