Så försvaras samhällets förfall

Vanvård på ackord och banvård med småspik helt enligt Klas Eklunds tankesätt

Klas Eklund, chefsekonom SEB. Foto: Lotte Fernvall

Klas Eklund, studentrevolutionären som blev nyliberal socialdemokrat och chefekonom på SEB, rycker i Dagens Nyheter ut till försvar för sitt livsverk. Stefan Löfven har kritiserat New Public Management, det styrsystem som i politiskt samförstånd påtvingats sjukvård, skola och andra inrättningar. Eklund tror att S-ledaren ”riskerar att kasta ut barnet med badvattnet”.

Den bebis som åsyftas är introduktionen av marknadsmekanismer inom den offentliga tjänsteproduktionen. Klas Eklund var en av strategerna bakom detta skifte.

Med offentliga och privata aktörer som konkurrerar om kontrakt och maximerar sina egna intäkter skulle det bli mindre byråkrati och effektivare verksamhet.

Hur det gick med det kan vi varje dag ta del av i nyhetsrapporteringen. Nu senast berättas att Trafikverket, som med konkurrensen inom banunderhållet fick fördubblade administrationskostnader, blundar för allvarliga säkerhetsbrister ute i spåren.

Eventuella problem har inte med styrsystemet att göra, skriver Eklund. De beror på ”allmän resursbrist”.

Det är att virra till det. Styrsystemet infördes just för att dränera det allmänna på resurser. I flera decennier har regering och riksdag pressat kapital ur det offentliga för att lägga i händerna på den finansaristokrati Eklund betjänar. Processen förutsätter att den yrkeskultur som väglett sjuksköterskor, lärare och banarbetare bryts sönder. Med vanvård på ackord och räls lagad med småspik blir det pengar över till pyramidspelen med bostäder och värdepapper. På köpet gör sig förfallets företagare en hacka.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.