Skräck, thriller och blodiga kriminalhistorier

P3:s nya serie ”Djupet” är actionfylld men ojämn

”P3 serie” är Sveriges radios satsning på lättsmält radiodrama. Lättsmält för att det är betydligt högre tempo än i exempelvis radioteater, hyfsat korta avsnitt och med musikläggning och ljudmiljöer som snarare andas just tv-serie än teater.

Raka och enkla historier, men det är knappast någon feelgood det handlar om. Här får vi istället mysterier, skräck, thriller och blodiga kriminalhistorier i mellan sju och åtta avsnitt.

Den nya säsongen, serien Djupet, är en läskig historia som börjar med att ett militärfartyg sprängs nära en rysk gasledning i Östersjön.

Huvudpersonen Hedda, spelad av Alba August, jobbar på ett ryskt energibolag och får snabbt i uppdrag att täcka över vad som egentligen har hänt och få alla att köpa konspirationen. Hon är enormt pressad, inte minst av en slavdrivare spelad av Stina Ekblad och systern som bor på ett HVB-hem efter deras trasiga barndom.

Snart är det inte bara lögnerna som stressar Hedda, utan även en spökhistoria, en legend om människor som dör på havet för att sedan komma tillbaka och göra ohyggliga saker.

För manus och regi står Henrik Björn, mest känd för SVT-serien Jordskott, även det en spänningshistoria med övernaturliga inslag.

Djupet är hetsig lyssning, actionspäckad och med ett rejält drivet manus som nog gärna hade velat ha mer utrymme. Avsnitten har något fler karaktärer och trådar än det finns tid för.

Röster kommer så otroligt nära. När de viskar och skriker går de rakt in i hjärnan. Det är väl därför ljudfiktion kan avslöja så mycket om en skådespelare.

I Smittan, även den en del av ”P3 serie”, är Gizem Erdogan och Maja Rung knäckande bra.

I ”Djupet” blir skådespeleriet mer ojämnt. Alba August lyser starkast i sina insatser som berättare, men får inte riktigt kontakt i scenerna. Stina Ekblad genomför sin lite stumma karaktär på ett kompetent sätt och Peter Andersson gör vad han kan (vilket alltid betyder att han är otrolig).

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.