BBC förbjuder kritik av Theresa May

Än en gång skyddar brittisk public service regeringen från påhopp

Lögnare? I alla fall om du frågar Captain Ska, som släppt en låt med klipp från Theresa Mays tal.

Storbritannien framstår ofta som en helt normal västlig demokrati. Men landet har en tradition av hård statlig censur av politisk konst.

Förbudet mot Sex Pistols sång God save the queen är ett av de mest kända exemplen. För exakt 40 år sedan, i början på juni 1977 förbjöds den att spelas i BBC på grund av sitt uttryckliga hat mot kungahuset. Det hindrade inte singeln från att sälja 150 000 ex. Om dagen.

När Ding dong the witch is dead från musikalen Wizard of Oz plötsligt rusade in på topplistorna efter Margaret Thatchers död 2013, förbjöds även Judy Garland av BBC.

Och för att fira jubileet gör statliga public service om det igen.

Nyligen släpptes en, och jag ska vara helt ärlig här, riktigt usel låt av artisten Captain SKA som heter Liar, liar, liar. Den är inte ens ny, utan bara en uppdatering av en melodi som har sju år på nacken. Men budskapet är tydligt. Theresa May är en lögnare och en idiot. Hon kommer att krossa brittisk sjukvård.

”She’s a liar, liar”, lyder refrängen ”You can’t trust her, no, no, no, no”.

Låten som ligger etta på brittiska itunes har stoppats av BBC eftersom den strider mot kraven på opartiskhet under valrörelsen. Det rapporteras att sången är en hit, men ingen får spela den. Rent journalistiskt är det så klart en katastrof.

Alla yttrandefrihetsdebattörer som varnar för att staten en vacker dag kommer att censurera helt okända popmusiker för att skydda regeringen brukar ofta se något sorts Sovjet framför sig. Där Komsomol hade uppdraget att förhandsgranska musik som skulle spelas offentligt. Men de behöver inte blicka längre än till dagens England.

Gud hjälpe drottningen.

Det är en fascistregim.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln