Trotzig målade själva rörelsen

Avled i helgen 88 år gammal

Ulf Trotzig, (1925-2013).

Konstnären Ulf Trotzig avled i helgen, 88 år gammal. Sorgligt nog plockades hans sista utställning, på Edsvik konsthall, ner bara förra veckan. Trotzig var min favoritkonstnär under en period i ungdomen, och Thomas Millroths fina monografi (1988) var den mest tummade (och färgfläckade) i min bokhylla.

Trotzigs måleri är, i god mening, elementärt. Han ville måla ”som vinden blåser genom trädkronorna.” Men lika ofta målar han havet, ­eller den strävsamma rörelsen hos flodens vatten. Jordens orubbliga element har däremot ingen framträdande plats i hans bilder. Trotzigs ämne är själva rörelsen. Men han av­bildar inte naturen, utan målar den rörelse hos fantasin, som naturens former väcker inom honom.

Studierna för Endre Nemes på Valand, 1946-1950, gjorde inget bestående intryck. Trotzigs måleri är helt igenom franskt, och står i skuld till Cézanne och Matisse. En liten akvarell från 1979, Daphne­, visar vattennymfen som förvandlades till ett träd. Det blir också en bild av betraktaren, framför en av konstnärens enorma dukar. En instruktion till oss som är kvar: titta noga, dröm noga. Genomströmmas av ljus och vind!

Själv menade Trotzig att ”konsten inte har någon historia ... uttrycksviljan och kraften är ständigt lika.” På Vida museum, på Öland, hänger hans verk permanent.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.