Lagom skeptiskt om vart AI-resan är på väg

”Last week in AI” hjälper dig att hänga med i den blixtsnabba utvecklingen

Under det sena 1400-talet påbörjade Christofer Columbus sin resa över Atlanten, driven av en blandning av girighet och en önskan att utvidga mänsklighetens horisont. I dag, drygt ett halvt millennium senare, ser vi en liknande expedition – fast denna gång i jakten på nya artificiella intelligensverktyg. Denna moderna resa skiljer sig dock på en avgörande punkt: istället för en ensam flotta under spansk flagg, har vi nu en myriad av skepp, styrda av olika aktörer med skiftande ambitioner.

Vi har de stora teknologijättarna, vars skepp drivs av hyperkapitalismens monsunvindar. Deras mål är att erövra nya territorier i AI-landskapet för att stärka sin marknadsposition och tja, tjäna ännu mer pengar. Dessa jättar har resurserna att bygga de mest avancerade skeppen och anställa de skickligaste sjömännen, men deras resa är ofta kantad av etiska dilemman och kontroverser.

I kontrast till denna armada står de mindre aktörerna och akademiska institutionerna, vars fartyg drivs av ren nyfikenhet och en strävan efter kunskap.

Podden är heller inte överdrivet optimistisk

Det alla har gemensamt är att ingen vet vad som finns på andra sidan, eller vad vi kommer hitta på vägen dit. Den svenske professorn Max Tegmark, en av världens mest respekterade röster i ämnet, har kallat den här resan för den mest avgörande för mänsklighetens framtid.

Så hur ska man orientera sig i kaoset av metaforiska skepp som stormar fram på det digitala havet? Ett smart sätt är att lyssna på ”Last week in AI”, av gänget som lagom dystopiskt kallar sig Skynet Today.

Podden drivs an Andrey Kurenkov, tidigare AI-forskare på Stanford. Varje vecka ger den en lägesbild av vem som upptäckt vad, vilka kaptener som kastats över bord (och sedan fiskats upp igen) och så vidare. Det är bitvis rätt tekniskt men aldrig exkluderande eller svårt att hänga med i. Podden är heller inte överdrivet optimistisk. Snart fem år av poddande har gjort gänget – i alla fall enligt min smak – alldeles lagom skeptiska. Precis vad jag behöver för att inte drunkna på min egen resa.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.