”Langhorst trampar fel”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2013-07-09

Jag tror att det är extremt viktigt att varje utsatt grupp själv får definiera förtrycket den utsätts för. Det vill säga beskriva förtryckaren och dess motstånd. Att inte prackas på maktens definition.

Inga-Lina Lindqvist upprörs över att jag gått en separatistisk kurs för skrivande människor med erfarenhet av rasifiering. Varför förstår hon inte att skrivande människor med utländsk bakgrund - som i hela sitt skrivande liv i Sverige suttit i så gott som helvita rum och lyssnat till vitas översittarfasoner - har behov av samtalsrum och relationer utan vit inblandning? Det som hände mig på den separatistiska kursen var att min kropp och hjärna förlöstes i GAPSKRATT! Annars har jag sedan 2004 suttit i vita litterära rum dödsspänd av ångest, neuroser, raseri och anorexi.

För mig handlar vithet inte så mycket om hudfärg, och definitivt inte om blod! Vithet handlar för mig om ras/etnicitet, men också om klass. Jag har i hela mitt liv haft känslan av att smutsa ner den svenska vitheten. Icke-vithet handlar för mig om att ha erfarenhet av sådant som migration, språkförbistring, dubbla kulturer och rasism. Det är en erfarenhet, ett perspektiv på världen.

Min tjej, till exempel, kom till Sverige från Mellanöstern som tolvåring, hon har en svensk mamma och ännu vitare hud än jag. Hon har också en charmerande brytning. Vi kan omöjligt identifiera oss som vita svenskar. Det vi har gemensamt handlar på intet sätt om etnicitet och blod, utan snarare liknande erfarenheter och delvis gemensam förståelse av världen. Med henne kan jag slappna av, älska, för det finns ingen förtryckare inblandad.

Säg, skulle det inte vara märkligt om en heteronormativ heterosexuell skrev en bok om hbtq-människor, där han beskrev dem, definierade deras förtryck och formulerade deras kamp? Skulle det inte vara märkligt om en bok som utgav sig för att vara radikalvänsterfeministisk slutade med målet: Att männen låter kvinnorna få bollen ibland? På samma sätt är det fel och konstigt att vita medelklass-Langhorst ska föra sin svenniga och okunniga antirasistiska förortskamp, där hon gång på gång trampar i klaveret.

Lidija Praizovic

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.