Fascisterna minglar i Rom

Olle Svenning om CasaPound och deras allierade i Europa

Anhängare till CasaPound protesterar mot en moské på Via San Vito i Rom, 4 oktober.

Stefano Maullu är medlem av EU-parlamentet, invald som representant för Silvio Berlusconis Forza ­Italia. Han är kultur- och utbildnings­utskottets vice ordförande.

Maullu ingår i samma partipolitiska grupp som Gunnar Hökmark, Lars Adaktusson och andra svenska ­högerpolitiker i EU.

Mallau bedriver annat samarbete, ­betydligt mer hotfullt; han umgås vänskapligt med Italiens mest hårdföra: ­nazisvärmande CasaPound, namnet lånat av den amerikanske poeten och fascisten Ezra Pound. Han förmedlar också anti­semitismen till ­sina nutida beundrare.


CasaPound var från början hus­ockupanter, med tiden har de tagit sig större politiska uppgifter.

De vill återskapa Mussolinis fascistiska stat, revolutionera kulturen som en gång 20-talets futurister och fascistsvärmare försökte göra. De använder all möjlig fascistisk rekvisita under sina våldsaktioner: Stridshjälmar, Mein Kampf, svastikor, klubbor, dödskallar, korsade benknotor och slagträn i trikolorens färger.

Den 8 september höll CasaPound fest. Den kallades ”latinsk”, fascisterna vill pånyttföda den ”latinska människorasen” och det romerska imperiet. Till sammankomsten anlände Hökmarks och Adaktussons politiske kollega Stefano Maullu, inte bara som festdeltagare. Han deltog i ett samtal med rubriken ”Det politiskt korrekta och yttrandefriheten”. Om de ämnena diskuterade han med Andrea Antonini; Alberto ­Palladino modererade seminariet.

Antonini är dömd till två års fängelse för avancerat samarbete med maffian och drogindustrin. Han har också åtalats för olika våldsbrott.

Palladino, legosoldat i flera fascistgrupperingar, dömdes till två år och åtta månaders fängelse för bland annat våld mot politiska motståndare.


CasaPound bär på en blodig historia. Ett slagord lyder: ”En död fiendes lik doftar gott”. Parollen omsätts i praktisk handling; en av CasaPounds medlemmar mördade två senegaleser, en hämnd för att de ­tagit sig in i Italien.

Under CasaPounds tredagars ­seminarium kunde Maullu ta en öl med exempelvis Melisa Ruiz från spanska Hogar Social, en organisation som betecknar sig som nazistisk.

CasaPound är också nära lierad med nazistiska Gyllene gryning i Grekland.

Här hemma hyllas CasaPound av Nordiska motståndsrörelsen: ”Ett hopp för en ny fascism. För tredje ­årtusendets fascism”.

Likt många högerextremister stöder Maullu också den syriske diktatorn Bashar al-Assad. Han har varit på besök i Syrien, kramat om Assad och hans medarbetare. I det syriska besöket ingick också en utflykt till en rysk flygbas. Maullu gratulerade till lyckade bombningar.


Därefter kunde han återvända till EU-parlamentet, till Europahögerns parlamentsgrupp och till sitt arbete, att utforma den framtida europeiska kulturpolitiken.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.