Rätt i gapet på SD

Åsa Linderborg om en presskonferens som sätter myror i huvudet

Lobbyisten Det är inte vi som har hittat på terrorn i Irak", säger Bildt. Men det är ju precis det vi har gjort, skriver Åsa Linderborg.

Carl Bildt och Anders Borg har just bjudit på en av de märkligaste presskonferenserna i svensk modern historia.

Mitt under brinnande (nåja) valrörelse, sammankallar de pressen för att berätta att läget i omvärlden är skakigt. Att flyktingar strömmar till Sverige.

Att vi ska vara en humanitär stormakt, och att det kostar pengar - stora pengar.

Man gav inte ett konkret ord om en lösning men målade upp en verklighetsbeskrivning där flyktingmottagande ställs mot välfärd. Inte mot 140 miljarder skattesänkning, märk väl, utan mot sociala reformer.

Moderaterna vädjar till oss att öppna våra hjärtan, men det har vi ju redan gjort. Svenskarna har med varm famn tagit emot alla människor som flyr krigshärdar, ofta orsakade av västerländska imperiekrig. "Det är inte vi som har hittat på terrorn i Irak", säger Bildt. Men det är ju precis det vi har gjort.

Bildt själv var välarvoderad av den amerikanska krigslobbyn att sälja in kriget mot Irak 2003. Europa ville inte, men Bildt flög runt smorde statscheferna. ISIS är bara en av alla tragiska konsekvenser.

Svensk höger skiljer sig från övrig europeisk. Reinfeldt är ingen Cameron eller Sarkozy, som vill vinna väljare genom främlingsfientlighet. Han har haft integritet, men den här typen av alarmistiska utspel rakt i gapet på SD är obegripliga.

Det är bara SD som vinner på att vi pratar om flyktingfrågan på det här sättet, de bjuds på livsluft i en valrörelse som gått förvånansvärt trögt för deras del. Du bjuds de upp på banan igen.

Budskapet är att världen kajkat ihop, statsfinanserna är ansträngda men vi är fina killar. Vi står upp, vi tar ansvar och det är ordning och reda.

Vem vinner på det här - SD eller M? Den frågan är omöjlig att svara på.

Allt verkar vara en vild chansning i ett desperat läge. Ett skott från höften, vars kula kan hamna precis var som helst.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.