Försäljningen av Södra Teatern klar

Södra Teatern i Stockholm byggdes 1859 och har varit i Riksteaterns ägo sedan 2000. Nu säljs fastigheten och verksamheten till fastighetsbolaget Maelir AB.

Riksteatern säljer den anrika teatern till fastighetsbolag

Nu är försäljningen av Södra Teatern i Stockholm klar. Det blir fastighetsbolaget Maelir AB som köper den anrika teatern vid Mosebacke av Riksteatern. Magnus Aspegren, Riksteaterns vd, vill inte avslöja vad köpeskillingen landade på, det blir offentligt först senare i höst, och han säger att det är en styrelsefråga hur affären kommer att redovisas.
– Vi kommer att göra upp med staten så att pengarna för försäljningen på bästa sätt används till att utveckla folkrörelsen Riksteatern, säger Magnus Aspegren till Aftonbladet Kultur.

Södra Teatern byggdes 1859 och år 2000 köpte Riksteatern fastigheten av Vasakronan för 51,5 miljoner kronor efter att ha drivit verksamheten där sedan 1972. 2010 köpte Riksteatern, efter viss debatt, också ut gamla hyresgästen Mosebacke Etablissement.

Argumentet för att köpa fastigheten, då för 18 år sedan, var att hålla nere hyreskostnaderna.


Nu är syftet att sälja fastigheten enligt Magnus Aspegren inte i första hand ekonomiskt, även om Riksteatern dock haft minusposter i sina senaste årsredovisningar, utan för att det inte ingår i Rikteaterns uppdrag från staten att vara fastighetsägare.
– Det har varit en bra resa. Då köpte vi fastigheten för att få ihop verksamheten. Vi har gjort viktiga investeringar och arbetat för att verksamheten ska stå på egna ben. För att Södra Teatern ska ta kunna ta nästa kliv behövs en ny ägare med kunskap om gamla fastigheter. Våra anslag från staten ska gå till scenkonst inte till fastighetsförvaltning, säger Magnus Aspegren.


Det är alltså en långsiktig plan för att knoppa av Södra Teatern från Riksteatern som nu går i lås. För fem år sedan bildades Södra Teatern AB som ett dotterbolag till Riksteatern. Detta bolag har, till skillnad från Riksteatern, gått bra ekonomiskt och säljs nu samtidigt med fastigheten.

Södra Teaterns nya ägare säger sig vilja fortsätta verksamheten på den inslagna vägen.
– Vår ambition är att driva verksamheten vidare helt i linje med dagens, där mat, nöje, scenkonst, klubbar och konserter står för ett innehåll som skapar den unika profil som Södra Teatern har, säger Maelir AB’s ägare och vd Jakob Johansson i ett pressmeddelande.


Personalen och alla avtal följer med i försäljningen och det ska enligt både köpare och säljare vara ”business as usual”. Södra Teatern AB:s nuvarande vd Ingmari Pagenkemper slutar dock 31 augusti, samtidigt om försäljningen går igenom, och rekrytering av en ny vd pågår.
– Publiken kommer inte att märka någon skillnad, säger Magnus Aspegren till Aftonbladet. Jag har fullt förtroende för att den nya ägaren kommer att se till att Södran ska bli ett ännu mer energiskt och givande nöjespalats.


Nöjespalats alltså. Men blir det någon teater på Södra Teatern i fortsättningen?


Enligt Magnus Aspegren kommer Riksteatern att fortsätta föreslå samarbeten med Södra Teatern AB på samma sätt som de gjort de senaste fem åren, när de har ”föreställningar som passar verksamheten”. Därtill har Kulturhuset Stadsteatern skrivit ett avtal om att få spela på Södra Teatern under sin stora renovering, som startar nästa år.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln