Tidskrift för dig som vill bli författare

”Skriva” ger enkla råd till ett dubbelt liv

Tidskrift Det nya och färgglada magasinet Skriva ger ut sitt andra nummer, och chefredaktören Per Adolfsson kallar det redan succé – det första numret sålde genast slut. Förvånande men klart glädjande i dessa tider då boklånen på biblioteken går ner och samhällets berättelser alltmer sällan trycks på papper.

”19 knep för att gå ut på nätet”, ”Så mycket tjänar du som författare”, ”Skriv boken i vinter” är rubriker som ska haka i folk vid tidningsstället som drömmer om att bli författare. Var tredje svensk gör tydligen det.

Men tidningen håller sig till det uppstartande administrativa och lättsamt peppande. Ytterst få blir rika på författande får vi veta och de flesta måste ha ett annat jobb bredvid. Deckarförfattaren/gynekologen Karin Wahlberg, författaren/lastbilschauffören David Ericsson och författaren/läraren Johanna Lindbäck prisar dubbellivet för kontakten med verkligheten.

Tidningen ska handla om ”skrivandet som folkrörelse snarare än finkultur” proklamerar chefredaktören. Men jag undrar om inte alla med skrivlust och säkert de flesta medverkande författarna gärna vill bli hur fina som helst. Och lär sig av mästarna genom att läsa och förundras.

Varför börja med att dra gränser som inte finns.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.