Tillfällig seger för asylsökande i Berlin

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2014-07-08

Deportationsbeslut kan komma vilken minut som helst

Gatuprotest i Berlin. Foto: AP

I Berlin, Kreuzberg, bevakade upp till 1 800 poliser i förra veckan ett område inte större än några huskvarter. Orsaken var att fyrtio asylsökande ockuperat en gammal skola på Ohlauerstrasse där de bott i över ett och ett halvt år, men som de lokala politikerna bestämt sig för att utrymma.

Folk kördes bort i bussar till andra, mindre värdiga, förvaringsplatser. En del gick upp på skolans tak. I över en vecka protesterade berlinare utanför kravallstaketen. Skolungdomar gjorde sittblockader och angreps med pepparsprej av tungt beväpnade poliser. Protesterna växte från aktivister och i pressen. Till slut var skandalen så stor att politikerna inte hade något annat val än att låta dem stanna. Det skulle bli en av de dyraste polisaktionerna någonsin i Berlin - mer än fem miljoner euro - ironiskt nog beordrad av die Grüne, det regerande partiet i Kreuzberg-Friedrichshain, som vuxit fram ur en husockuperande rörelse.

Men här handlar det inte bara om rätten att få bo, utan om den grundläggande rätten till ett liv. Asylsökande organiserar sig allt mer i Tyskland och Europa och kräver rätten till arbete, utbildning och sjukvård. Utanför skolan är poliserna fortfarande kvar, samtidigt menar senaten i Berlin att kontraktet att få stanna i skolan kan dras tillbaka. Och när som helst kan ett deportationsbeslut komma. Någon har satt upp en lapp på kravallstaketet: Bitte nicht füttern, var god mata ej.

Marit Östberg

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.