Dra åt skogen, Svantesson – där du redan bott i åtta år

Martin Aagård om frågan moderaten helt verkar ha missat

Det fanns en gång i tiden en klassisk fråga som brukade ställas till svenska politiker.

”Vad kostar en liter mjölk?”

Frågan var ganska listig.

Tanken var så klart att testa hur stor ­kontakt politikern hade med verkligheten vi andra lever i.

Bakgrunden var att Olof Palme i en tv-­intervju 1979 blivit chockad över de rådande huspriserna, vilket fick Hasse&Tage att skriva en sketch där Palme fick repliken: ”2,15 kronor för en liter mjölk, det var det jävligaste. Det hade jag inte en aaning om”.

För en vecka sedan gjorde Moderaternas ekonomisk-politiske talesman Elisabeth Svantesson ett intressant uttalande i Dagens Nyheter. 

– Under lång tid har vi bara pratat om ­invandringens möjligheter, inte om problemen.

Jag tror mitt armbandsur, en vanligtvis pålitlig schweizisk produkt, stannade när jag läste det. Det var nog det mest världsfrånvända uttalande jag hört från en svensk politiker.

Dagen före hade vänstertidningen ETC avslöjat att antalet artiklar om problem med invandring ökat med nio gånger sedan 2005. I fjol skrevs inte mindre än 23 478 negativa artiklar om invandringen. Det innebär tre texter i timmen, dygnet runt, under ett helt år.

Svantesson hade missat samtliga.

Hon måste dessutom konsekvent ha undvikit det politiska Sveriges söndagsgudstjänst ”SVT Agenda”. Sedan säsongstarten 27 augusti har alla utom tre program handlat om problem som kan kopplas till invandring. Lätt maniskt har Agenda återkommit till ämnet ensamkommande flyktingbarn. Sex av tjugo program har tagit upp frågan.

Lustigt nog stod Elisabet Svantesson själv i studion och diskuterade de ensamkommande så sent som 3 december.

Visst är det möjligt att hon ljög i DN. 

Men det är i så fall en lögn som är så fräck att man måste vara helt moraliskt trasig för att ens försöka sig på den. Så den enda rimliga förklaringen är att Svantesson tror på det hon säger. Att hon lever i så pass vattentät fake news-bubbla att hon inte vet att invandringsfrågan blivit vår tids största politiska fråga. Kanske den enda frågan. Så infekterad att uppmaningar till våld mot migranter ökar, vilket tidningen Expo kunde visa häromdagen.

Frågan om Sverige debatterat invandringens problem eller inte, borde vara den nya en liter mjölk-frågan. 

Den politiker som 2018 inte svarar: ”Ja, ja, ja. Vi har inte pratat om något annat i en evighet, det är en fråga som tagit orimliga proportioner och värre kommer det att bli”, borde skrattas ut i nästa Grotesco-sketch.

Nä, dra åt skogen, Elisabeth Svantesson. 

Det verkar som att det är där du bott de senaste åtta åren i alla fall.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln