Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evert, Eilert

Dagen då jag åt upp Jean Paul Gaultier...

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2004-07-03

ANDERS PAULRUD om en ovanlig utställning

Nu kan man äta Jean Paul Gaultier.

Deg och bröd har ersatt siden och mousseline. Fram till sent i höst ställer modeskaparen Gaultier ut ett tjugotal "klänningar", alla tillkomna i fantastiska konstellationer av bröd.

På Fondation Cartier i Paris, ett underbart glashus formgivet av Jean Novel, kan man dessutom köpa bröd designade av modeskaparen. Det finns nämligen ett bageri i källaren under utställningsperioden. Gott bröd, riktigt bröd. Vackra bröd. Jag har faktakollat. Vill man dra det riktigt långt kan man säga att jag en vacker eftermiddag i juni faktiskt åt upp Jean Paul Gaultier.

Jean Paul Gaultier, modevärldens förskräckligaste och mest begåvade barn, har länge haft en dröm om att sluta som modeskapare och i stället bli bagare. Han tycker att kläder är tråkiga om de hänger på galge eller bärs av fotomodeller; kläder är bara intressanta i ett sammanhang, på gatan, på jobbet, och nyttjade av vanligt folk i rörelse.

Gaultier är ingen statisk modeskapare. Sedan 70-talet har han sysslat med high tech i form av konserverade juveler, dadaism som fick sitt uttryck i de nu så berömda korsetterna ( Madonna), han har skapat en kollektion för androgyna, och en annan kollektion från 1998 tillägnades Frida Kahlo. Dessutom har han gjort kläder åt filmare som Peter Greenaway och Pedro Almodovar.

Det finns någonting utomordentligt frisinnat - och humoristiskt - över hans verksamhet. Så det är inte förvånande att han nu ger sig in i bageriet. Gaultier ser sig inte som en konstnär utan som hantverkare. Precis som en bagare är en hantverkare. Det är roligt att se hans "brödklänningar". Och man blir hungrig.

Det finns en seriös och allvarlig kontext av bröd. Brödet har generellt sett blivit sämre. För omkring tio år sedan fanns det i Frankrike 47 000 bagerier som två gånger om dagen levererade färskt bröd. Nu köper allt fler bagare färdig industrideg - ett slags brödets masskonfektion, om man så vill.

Bröd, denna frukt av mänskligt arbete, är elementärt. Om inte annat kan man se det i språkets alla sammansättningar med ordet "bröd": brödföda, brödjobb, brödlös. Och så vidare.

Och här kommer den här "brödtextens" sista mening.

Mode

Anders Paulrud