Strid om regissörens homosexualitet

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2015-01-12

Ryssland vill stryka i manuset till Peter Greenaways nya film

Sergei Eisenstein (1898-1948).

En statlig rysk filmstiftelse hotar att dra tillbaka sitt stöd till Peter Greenaways kommande film The Eisenstein handshakes om Sergei Eisenstein om inte referenser om att den ryske regissören var homosexuell tas bort från manuset, rapporterade Moscow Times i veckan. Ännu ett förkastligt exempel från landet som med den ökända så kallade antigaylagen 2013 förbjöd ”propaganda” riktad mot underåriga som berör ”icke-traditionella sexuella relationer”.

Senare har stiftelsens chef Nikolai Bordachev tagit tillbaka påståendet. Han menar att det rör sig om andra aspekter av manuset som man ogillar, men förnekar inte att det finns påtryckningar om att ta bort scenerna om regissörens sexualitet, skriver The Guardian.

Och inte ser det mycket bättre ut i en annan stormakt. I den amerikanska lanseringen av brittiska succéfilmen Pride, om gayaktivisters stöd för den walesiska gruvarbetarstrejken 1984, har referenser till homosexualitet tagits bort.

Något som inte förvånar Ben Roberts på brittiska filminstitutet.

”Jag försvarar det inte - det är fel och omodernt. Men det är en olycklig kommersiell verklighet både här och i USA.” säger han till The Guardian.

Jakob Nilsson

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.