Kulturministerns ubåtskrig mot kulturen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Publicerad 2011-06-14

Lena Adelsohn Liljeroth

De nya moderaterna blir som gamla varje gång det verkligen gäller. Reinfeldt och Schlingmann kan från talarstolar hylla kollektivavtal, men de vet att försvagas facken finns inga organisationer kvar som kan utkräva avtal och de vinner ändå. I kulturpolitiken gäller något liknande: Lena Adelsohn Liljeroth har en låg, mycket låg profil. Men i varje viktig fråga blir det till slut de gamla moderata principerna som dyker upp och hon liknar ett slags den moderata kulturpolitikens u-båt: bara periskopet syns. Inte torpederna.

Nu har hennes kulturdepartement slutat förhandla med upphovsmännens föreningar om biblioteksersättningen och i stället deklarerat att det blir endast 1 öre i höjning av ersättningen. Det är skandalöst lite. Och visar hur lite ministern tar kulturen på allvar.

Men det är något mer här, och värre. Jag ser strimman från en torped på vattenytan. Den nuvarande förhandlingsordningen har stora brister, säger Adelsohn Liljeroth. Hon vill ha mer öppenhet och transparens. Vad betyder det? För tio år sedan motionerade moderaterna om ett ersättningssystem som skulle ha rakare rör. I princip betyder det att ersättningen för utlåning inte ska fördelas mellan dem som lånas ut mycket och dem som lånas ut litet. Kort sagt: Författarfonden, som använder pengarna till att dela ut stipendier, är liksom i vägen. Och även upphovsmännens organisationer är i vägen. I vägen för vad? Jo, för ett mer marknadsliknande system.

Jag fattar inte varför övriga allianspartier accepterar den moderata kulturministerns ubåtskrig mot kulturen. Vad säger Cecilia Wikström? Vad säger Författarfondens ordförande Bengt Westerberg? Jan-Erik Wikström lever faktiskt också fortfarande. Är det inte dags även för folkpartistiska sjunkbomber mot kulturministern?

Snart måste landets kulturarbetare börja färdas i konvojer. Den både kultur- och försvarsintresserade Håkan Juholt kan väl medfölja som eskorterande jagare.

Göran Greider

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.