”Bilderna från Butja etsade sig fast i mig”

Kjell Westös nya roman om finska vinterkriget påverkades av kriget i Ukraina

Kjell Westö har skrivit många romaner som utspelat sig under Finlands 1900-tal. Nu är han aktuell med ”Skymning 41”, som handlar om vinter- och fortsättningskrigen.

Kjell Westös nya roman ”Skymning 41” handlar om finska vinterkriget och fortsättningskriget.

När han skrivit halva boken invaderade Ryssland Ukraina.

– Kriget påverkade mig djupt känslomässigt.

Kjell Westö har i många år velat skriva om Finlands två krig mot Sovjetunionen. Att han väntade så länge berodde på att han sökte ett sätt att berätta om krigen utan att skildra sin egen släkts historia.

– Jag tycker inte att jag har någon rätt att lämna ut människor jag levt med, eller mina barn, på det sätt som förekommer i autofiktiva romaner. I dag ställs oftare nyfikna frågor om vad som är sant och inte sant , om huvudpersonerna har förebilder i verkligheten.

Kjell Westö beskriver sig som en gammaldags författare som vill hitta på och betonar att alla viktiga personer i ”Skymning 41” är fiktiva gestalter.

Boken handlar om två rastlösa konstnärssjälar, Molly och Henry. Hon skådespelerska på turné i Sverige, han krigskorrespondent vid fronten. De har drömmar och ambitioner. Men kriget skövlar allt.

– Det är en roman om kriget, kärleken och konsten.

Isolerade sig för att skriva

Kjell Westös egen familj drabbades i likhet med de flesta finska familjer av krigets fasor. 

– Både min morfar och min farfar dog i krigen. Min mamma var bara tre år när hennes pappa dog och det förstörde hennes liv. Hon led av svåra depressioner under långa perioder. Mormor och farmor var bägge under 30 år när de blev änkor. De var djupt religiösa och gifte aldrig om sig. Under alla år rådde en tystnad i vår familj, ingen talade om vad som hänt. Det här har präglat hela min uppväxt.

Kjell Westö isolerade sig i en stuga som han lånat av en vän för att kunna koncentrera sig på texten. Samtidigt råkade han hälla kokande vatten på sin hand och fick brännskador, och han fick covid, men han bara fortsatte att skriva och skriva. När han kommit till den passus där han ska beskriva de grymheter som förekom under de finska krigen råkade han titta på en nyhetssändning i tv. Där visades bilder på ryska soldaters massmord på civila i Butja.

– Det låg torterade kroppar på gatorna. Jag blev djupt skakad. Bilderna etsade sig fast i mig. Förr kunde man inte se med sina egna ögon vad som förekommer i krig. Nu går det inte att värja sig.

”Folket gick före”

Den ryska invasionen i Ukraina fick Finland att söka medlemskap i Nato. Kjell Westö har alltid röstat till vänster och varit Natoskeptiker men nu såg han inget annat alternativ.

– Den snabba omsvängningen i inställningen till Nato kändes i det finska kollektiva psyket. Tidigare gallupundersökningar hade visat att ungefär 25 procent ville gå in i Nato. I nya mätningar var 80 procent  positiva. Folket gick före, politikerna kom på efterkälken.

I tidigare romaner har han skildrat samhällets förändring och de ökande klyftorna mellan olika grupper.

– Det finns så mycket hat och våld i Europa. Jag hade aldrig trott att fascismen skulle komma tillbaka och bli ett hot mot demokratin.

Kjell Westö säger att han hatar våld och hot i alla dess former.

– Jag har nästan slutat gå på ishockey och fotbollsmatcher. När tusentals män reser sig upp på läktaren och skanderar och applåderar i takt tänker jag på Nürnberg.

”Vänjer sig aldrig”

Kjell Westö tillhör de lyckligt lottade författare som älskas av såväl kritiker som läsare. Han har tilldelats en rad prestigefyllda priser och hans böcker har sålts i hundratusentals exemplar. Men nu när recensionsdagen för hans senaste bok närmar sig blir han ändå nervös.

– Man vänjer sig aldrig. Jag kan fortfarande citera utstuderade elakheter som någon kritiker skrivit om mina böcker för tjugo år sedan.

När han inte skriver spelar han musik tillsammans med andra människor, något han älskar.

– Det är en rolig kontrast till det ensamma arbetet som författare. Numera spelar jag gitarr i tre olika coverband. Jag har också börjat spela banjo och jag ska lära mig spela kontrabas.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.