Skådespelare i nöd väljer porren eller julen

När karriären vänder ner är det svårt att stå emot Netflix hemsökta lönecheckar

Heather Graham i ”Best Christmas ever” på Netflix – kommer hennes karriär någonsin att hämta sig?

Få tv-ögonblick har skapat ett lika beständigt trauma som det när Adriana La Cerva luras ut i skogen i ”Sopranos”-avsnittet ”Long time parking”, för att skjutas ihjäl för sitt påtvingade dubbelspel med FBI. Drea De Matteo vann en Emmy för rollen som Adriana denna femte säsong.

Sedan dess har det runnit mycket vatten under broarna. De Matteo fick en knäpp under pandemin och kom ut som antivaxxare. I dag gör hon Onlyfans-porr för att ha råd med salt i gröten. I en intervju med Fox News förklarar hon sitt vägval med att hon ”hellre räddar sin familj än sitt rykte”.

Men för den som inte vill välja porrens väg finns ett mer helylleorienterat alternativ: julen. I år släpps 116 nya julfilmer på de stora amerikanska streamingtjänsterna. En siffra jag inte ser någon anledning att faktakolla, den ligger garanterat ändå i underkant. Denna nyhet innebär att en helt ny årgång välrenommerade skådespelare kommer att träda in på en mark så minerad att det är tveksamt om de kan finna vägen tillbaka.

Drea De Matteo gör i dag porr på Onlyfans då hon ”hellre räddar sin familj än sitt rykte”.

En av de förlorade själarna är Lacey Chabert. Hon är julskådis. Ja, det är ett yrke. Den tidigare barnstjärnan slog igenom i 90-talsserien ”Ensamma hemma” och är kanske mest känd för rollen som Gretchen i ”Mean girls”. Numera kallas hon för drottningen av Hallmark – den superkonservativa kristna kanal som blivit synonym med julfilmsindustrin, men även med rasism och homofobi. Kanalen har anklagats för att inte tillåta relationer mellan vita och svarta karaktärer och häromåret drog de tillbaka en reklamfilm med ett lesbiskt par.

Chabert har stått pall genom stormarna och känner att hon hittat hem i en kanal som speglar hennes värderingar. I en intervju med Vulture svarade hon på frågan om hon skulle kunna tänka sig att spela i en julfilm där hennes karaktär slutar som lyckligt singel: ”Jag vet inte om det är något vi någonsin skulle göra. Att hitta ett förhållande är en viktig del av berättelsen.”

 

Men om Hallmark framstår som en trygg plats för skådisar som funnit sig som stereotyper för den amerikanska drömmen, kan man inte säga samma sak om Netflix – streamingjätten som år för år försöker stjäla marknadsandelar.

Det gör de genom att snärja stora affischnamn till sina massproducerade filmer som följer klassiska julkoncept. Vi talar om skådisar som kanske inte är på toppen av sina karriärer men som fortfarande har potential som kassakor. 2019 gjorde Rob Lowe filmen ”Holiday in the wild”, en film enligt den gängse julnormen, med enda skillnaden att den utspelar sig i Afrika. Lowe kallade den själv ”my little stupid Christmas elephant movie” och skröt om att den streamades flitigare än Martin Scorseses oscarsnominerade ”The Irishman” som släpptes på Netflix samtidigt. Huruvida det är sant eller inte har debatterats. Men vad som är tydligt är att Lowes karriär efter elefantfilmen gått i stå.

Att återvända från såväl julen som porren till en respekterad karriär är snårigt

Den som lever farligast denna jul är Heather Graham – 90-talsstjärnan som försvann. Efter genombrottsroller i ”Twin Peaks” och ”Drugstore cowboy” tog hon banan via oscarsnominerade ”Boogie nights” och blockbusterproduktioner som ”Austin Powers”, vidare genom indiefilmsfåran för att nu tyvärr parkera vid ändhållplatsen ”Best Christmas ever”, Netflix stora julsatsning 2023. En tågkrasch av episka proportioner.

Graham kommer sannolikt efter detta val att få krypa ner i frysboxen tillsammans med bland andra Andie McDowell, Brooke Shields och tidigare nämnda Rob Lowe som alla gjort misstaget att ta emot Netflix hemsökta lönecheckar.

 

Att återvända från såväl julen som porren till en respekterad karriär är snårigt. Vad som dock känns som ett tecken i tiden är att ett tidigare avklätt förflutet inte nödvändigtvis behöver innebära en livslång stigmatisering. 26-åriga Chloe Cherry har pensionerat sig som porrstjärna och slagit igenom i unisont hyllade HBO-serien ”Euphoria”, för att nu ha flera kommande filmroller uppradade.

I höstas brydde sig tydligen världen tillräckligt mycket om vad influencern och tidigare porrstjärnan Mia Khalifa hade att säga om situationen i Gaza för att hon skulle bli persona non grata efter ett inlägg där hon hyllade Hamas och skrev att hon ville se tydligare bilder på slakten i Israel. Och i Sverige har vi ägnat en stor del av 2023 åt att syna Linda Skugges u-sväng in i Onlyfans-land. Facit ligger väl några år fram, men det skulle förvåna mig om inte Skugge spelar ut ett nytt karriärkort inom några år – och landar på båda fötterna.

Drea De Matteo och Heather Graham är sprungna ur samma tid men har sålt sina själar till två olika djävlar vid vägskälet. Jag har trots allt lättare att se De Matteos karriär återupplivas med en ”True detective”-säsong. Syndens väg brukar visa sig rakare. Kanske för att den saknar insyn. Som julprofil står du däremot naken inför allas blickar.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln