Rytm och reson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-02-12

”Import Export”.

Belgiska 20-åringen Les Ballets C. de la B. tillhör de namnkunniga samtida danskollektiv som idogt turnerar världen över.

Trots att medarbetare och koreografer har växlat har gruppen tveklöst en helt egen stil. Intensivt cool och samtidigt politiskt vardagsengagerad.

Det går så klart inte att generalisera något slags samtida västerländsk rörlighet men om det gick skulle den kunna likna det man ser i Koen Augustijnens Import Export.

Känslan för avvaktan, stiltje, inget som sker, eller någon som håller på i en vrå, på kryckor försöker ta sig mellan höga EU-pallar eller förtvivlat och liksom spastiskt försöker kommunicera ut mot publiken. Ljuden som åstadkoms av kroppar och slag mot bakgrund av scenens kvinnliga barockkvartett och ljuvt sakrala countertenor ( Steve Dugardin) skapar tillsammans med elektroniska inslag den vidunderliga rytm som ihållande retar åskådarens associationsnerver.

Det är suggestivt spännande och samtidigt något som går att känna igen. Omärkligt övergår koreografin till det hotfulla. Rörelser som plötsligt sluts kring någon som slängs, släpas, vrids varv på varv runt sig själv.

Gäel Santisteva är ekvilibristiskt lealös och det akrobatiska toppar överlag dansen i eleganta turer i höjd och upp-och-ned av dessa dansare som till det yttre är mer sjabbiga typer än propert kompanihomogena.

Det finns mycket humor och lek i Import Export men inte ens när dominoleken går över styr eller en surrande båtmotor buren som ryggsäck tar över verkar det överdrivet påhittigt.

Inför vetskapen att världen bygger på utsugning och orättvisor känner vi oss alla maktlösa. Vad kan man göra?

Koreografen Koen Augustijnen tillåter sig att vara närmast pinsamt ”korrekt” och ”uppriktig” och agerar krävande vit man mot Lazara Rossell Albears svarta kvinna som sorgset och lydigt stilla klär av sig. Även så kan maktlösheten se ut.

Les Ballets C. de la B. håller stilen. Gå och se!

Dans

Barbro Westling

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.