Hunden – den nya bebisen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-25

Hunden blir absolut ett substitut för familjen

På fiket får de sin egen kaka, på hotellet eget rum och på vintern en skön fleeceoverall.

Vi lägger allt mer pengar och omsorg på våra hundar.

Från att tidigare bara ha vaktat eller jagat har hunden blivit en fullvärdig familjemedlem.

– Det här är en generationsbrytning. Människor i den äldre generationen har ofta helt annan syn på sin hund än vad du och jag har, säger trendexperten Stefan Nilsson, själv hundägare.

Marknaden har inte varit sen att haka på hundens ökade status.

– När jag började som grossist för fyra år sedan och sålde till djurbutikerna trodde de att jag var helt galen när jag kom och visade hundkläder. Men de har kommit för att stanna. Och nu är det inte bara småhundarna som använder kläder, det är alla olika raser, säger Ninnie Juhlin, ägare till en hundbutik tillika hundkafé i Stockholm.

– Det är att visa respekt för hunden, att klä den i något snyggt i stället för i någon gammal trasa. Och ofta innebär klädköpet att hunden får lite mer uppmärksamhet. Jag tror att den tycker att det är kul. Och vissa hundar fryser verkligen. Mina hundar springer och hämtar sina kläder när vi ska gå ut, skrattar hon.

Regnkläder populärast

Men det händer att det kommer kunder som inte alls vill ha kläder på sig.

– Då köper inte ägaren någonting till dem heller. Hunden rör ju inte på sig om den är obekväm.

Regnkläder, täcken och jackor går bäst, säger Ninnie Juhlin. Fyrbenta fleecedressar är populära, särskilt bland nakenhundar och vinthundar som inte har så mycket päls.

Kundkretsen är blandad. Från tjejer och killar som kommer in med sina föräldrar till äldre damer och herrar – och traditionella brukshundsägare:

– Många med jakthundar köper täcken. När hundarna jagar blir de varma. Sedan börjar de frysa när de ligger stilla ute på fjället eller i skogen.

Tandborstning

Men det handlar inte bara om att köpa kläder och godis. Hundens vård i allmänhet har kommit mer i fokus. Tandborstning och pälsvård har blivit mycket vanligare, likaså speciellt framtagna, dyrare rasfoder.

– Vi har helt klart fått mer pengar att röra oss med. Vi skaffar barn senare, och skaffar kanske hund innan vi skaffar barn. Och det finns fler singlar än någonsin. Många av dem skaffar hund i stället för en pojkvän eller flickvän. Hunden blir absolut ett substitut för den hela familjen, säger Stefan Nilsson.

De många tv-programmen på temat hund har bidragit till att vi blivit mer måna om våra fyrbenta, tror Ninnie Juhlin.

Måla klorna

Stefan Nilsson var med och gjorde TV 3-programmet Top Dog. Han berättar att redaktionen resonerade mycket kring hur vi tar hand om våra hundar. Får man smycka sin hund på alla upptänkliga sätt? Klä den och måla klorna, till exempel?

– Jag kom fram till att jag tycker att det är helt okej. Pysslandet kan ju bli ett sätt att visa att man engagerar sig i sin hund. Man ska ju helst promenera minst en timme om dagen, och sedan ge hunden en timmes ytterligare aktivering. Ett sätt kan ju vara att borsta hunden, måla klorna eller någonting annat.

Hund på restaurang

Hunden lär bara bli mer självklar i Sverige. Det är ett naturligt steg, tror Stefan Nilsson.

– Vi kommer att få fler hundhotell och hundkaféer. Och jag tror att det kommer att bli hundtillåtet på krogen, som i många andra länder. I England är det helt okej att ta med hunden på puben, i Frankrike och Tyskland likaså.

Och lika naturligt som att vi sätter på en dvd till barnen kommer vi att göra det åt hunden framöver.

– Det finns ju redan filmer för katter, med insekter som rör sig och så stimuleras katten. Jag tror det kommer något liknande för hundar, spår Stefan Nilsson.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln