Systerskap med färg – och smak

Det slutar på Mallorca i Lena Ackebos trilogi

Uppdaterad 2018-06-28 | Publicerad 2018-06-27

Lena Ackebo (född 1950), författare och serieskapare.

Jag sträckläser Lena Ackebos Darling Mona på en knapp dag. Dramatiskt är den som en flygning: lite grundläggande information från kaptenen, en resolut start, förfriskningar, tillfällig turbulens och känslan av fart, kraft och lättnad när planet tar mark.

Allt börjar och slutar på Mallorca där den 64-åriga huvudpersonen Mona Hedman sedan några månader bor med sin nyfunna älskling Albert och deras lilla hund Buster. Hennes pensionärsliv är härligt, med läsning, bad, promenader, vinluncher, soffmys och kärlek – tills hennes mamma dör i Stockholm och systern Barbro kommer på besök och antyder att hon kanske stannar för gott.

Romanen är den sista i en trilogi om de två systrarna. Jag har inte läst mellanboken Kära Barbro, som är skriven ur Barbros perspektiv, och får medge att jag inte är direkt sugen heller.

Ackebo konstruerar nämligen Barbro mest som en kontrast till den godhjärtade och skuldtyngda storasystern Mona. Hon gör Barbro till en karikatyr på en kokett, bortskämd och manipulativ övre medelklasskvinna.

Det är helt enkelt Mona läsaren ska identifiera sig med, och upplägget är rätt typiskt: en anspråkslös men djup och intelligent kvinna blir sedd av en stödjande, erfaren, vacker man och får äntligen lite välförtjänt lycka. Men såklart spökar infernaliska mamma, taskiga syrran stör och konkurrerar och som grädde på moset ringer Monas stroppiga och gnälliga före detta man hela tiden.

Ändå gillar jag den här romanen, trots dess relativa förutsägbarhet.

Texten har smak och färg, och Lena Ackebo är suverän på att skildra gräl av den utdragna, käbbliga sort som bygger på urgamla, outtalade konflikter.

Hon har en fin omsorg om Mona som figur, om hennes tillvaro och inre liv. Jag uppskattar också att hunden Buster inte reduceras till något slags mysigt pynt eller en symbol för lojalitet – vilket annars är det vanliga i litteratur och på film – utan skildras som en varelse med vilja och behov.

Darling Mona är feelgood med genuin värme, humor och en del insikter.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln