Litterärt stolpskott från Brasilien

Publicerad 2014-06-19

Salladsnätter bullrar som en tom tunna

Vanessa Barbara (född 1982), brasiliansk författare och journalist. 
 Foto: Nino Andrés

ROMAN Så sent som i fjol utkom det portugisiska originalet till den brasilianska journalisten Vanessa Barbaras debutroman Salladsnätter. Lagom till fotbolls-VM, när hela världens blickar är riktade mot Brasilien, kommer en svensk översättning (Hans Berggren). Förlaget Natur och Kultur presenterar Barbara som en regelbunden medarbetare i New York Times och som en av de tjugo viktigaste litterära rösterna i dagens Brasilien enligt tidskriften Granta. Det tycks ju vara en vältajmad utgivning, som lätt kan göra en nyfiken. Men tyvärr! Här verkar snarare en smart litterär agent ha gjort en lyckad försäljningsframstöt.

Vanessa Barbara har lätt för att skriva putslustigt och vitsigt och har hon en gång kommit på en kul idé, ger hon sig inte förrän hon med passionerad tjatighet pressat den till det yttersta.

Hela handlingen utgörs i princip bara av att några grannar runt den sure änklingen Otto skildras genom ett slags litterär slapstick, som är sitt eget självändamål. Ett apoteksbiträde älskar att läsa om biverkningarna av mediciner, och det gör han ideligen genom hela romanen, en brevbärare blandar ihop försändelser sida upp och sida ner, medan en grannes galna hundar biter sönder allehanda föremål på lika många sidor.

Tomma tunnor är kända för att bullra, och det gör de extra mycket i den här romanen.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.