Rasism - för professorer

Uppdaterad 2014-02-14 | Publicerad 2013-10-10

Tidskriften Arkiv bör bli mer tillgänglig om den ska nå utanför professorskretsarna

Bert Karlsson och Ian Wachmeister. Foto: Åke Erikson

TIDSKRIFT 1994 stod Moderaterna vid ett vägskäl. 78 procent av partiets väljare ville ha en mer restriktiv flyktingpolitik. 74 procent av deras riksdagsledamöter också. Men knapptryckningskompaniet fick vika för en partiledning, som vägrade spela invandringskortet. I stället dömde man tillsammans med de övriga partierna ut Ny Demokratis åsikter som oacceptabla och invandringsfrågan som oviktig. Denna kollektiva ”avvisningsstrategi” - som är forskarordet för att lägga locket på - bidrog till att skjuta upp främlingsfientlighetens parlamentariska genombrott i 16 år.

Det okända dramat avslöjas av statsvetarna Carl Dahlström och Peter Esaiasson när tidskriften Arkiv, nedlagd 2009, gör comeback med ett fett specialnummer (220 sidor!) om högerextremism. Dock missar Dahlström och Esaiasson att nästan alla Ny Demokratis invandringsförslag helt eller delvis genomfördes fram till 1997. Formeln blir därför snarare avvisning i retoriken och anpassning i praktiken.

Mycket i nya Arkiv känns annars lite dammigt, passande nog. Alltför ofta pratar här akademiker med akademiker. Bland annat upprepar statsvetaren Anders Hellström sin idé från tre år gamla boken Vi är de goda, om att vi känner oss extra fina när vi hatar SD.

Den tyske antisemitism-professorn Wolfgang Benz resonerar långrandigt om sitt ämnes gränser och bevekelsegrunder. Medan statsvetaren Ov Cristian Norocels lysande idé att göra en feministisk läsning av Jimmie Åkessons folkhemsretorik strandar på den egna misshandeln av språket. Så här låter det allt som oftast: ”I själva verket anses metaforerna samtidigt vara både produkter av de specifika diskurserna där de framträder och aktiva aktörer i utformningen av själva diskursen, som fungerar som diskursiva noder som genererar betydelse i kombination med text och kontext.” Ja, ni förstår: det krävs nog att Arkivs reguljära nummer blir en smula mer tillgängliga om de ska nå utanför professorskretsarna.

Bokrecensioner

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.