Dragqueens tar fram SD:s verkliga ansikte

I dag Thunderpussy – i morgon är du måltavla

Admira Thunderpussy vann SVT:s ”Drag race Sverige” i söndags. Programmet har fått kritik från bland annat SD:s Björn Söder.

Storfavoriten Admira Thunderpussy tog igår hem segern i SVT-programmet ”Drag race Sverige”.

I förstapriset ingår att få uppträda på ”Allsång på Skansen” i sommar.

Det lär bli fullpackat med glatt sjungande barn och vuxna framför Sollidens scen den kvällen.

– Nu har vi ju guldläge att bygga en dragscen, säger Adam Risberg, som har skapat karaktären Admira Thunderpussy, i en segerintervju med Aftonbladet.

Risberg kanske får rätt, men motståndet från högern är skrämmande.

Redan innan ”Drag race Sverige” ens haft premiär gick Sverigedemokraternas främste kulturkrigare, Björn Söder, ut på Twitter och kritiserade att programmet skulle visas i SVT.

– Det kan vara så att det har blivit politiskt färgat på ett lite olyckligt sätt, säger programchefen Christina Hill till TT, om att ”Drag race Sverige” inte blivit samma succé här som i andra länder där programmet sänts.

Vill förbjuda sagoläsning

På senare tid har SD vridit upp tonen mot gayrörelsen.

”Varför låter Dramaten män i kvinnokläder berätta sagor för barn”, skrev partiets officiella konto insinuant på Instagram i torsdag.

Anledningen är att Sveriges nationalscen arrangerar en barnguidning med artisterna Lillan och Tjorven från dragduon HBTQUL.

Under 45 minuter visas barn mellan 5–7 år runt i Dramatens guldiga foajéer och får ta del av husets ”färgsprakande historia”.

De fyra visningarna mellan 6–14 maj blev snabbt utsålda.

Om Sverigedemokraterna fått bestämma skulle de säkert inte fått äga rum.

I Trelleborg och Kalmar har SD-politiker aktivt försökt stoppa dragshowartister från att läsa sagor för barn på biblioteken. Projektet Drag queen story hour i Malmö fick kalla in extra väktare till biblioteket på grund av hot om våld.

Halar Pride-flaggan

Tidigare i år motionerade SD om att ändra regeringsformen för att kunna förbjuda Pride-flaggor utanför officiella byggnader. Bland det första SD gjorde när de kom till makten i Hörby och i Jimmie Åkessons hemkommun Sölvesborg var just att hala Pride-flaggan.

Idéerna är hämtade från den konservativa rörelsen i USA. Det radikaliserade republikanska partiet går allt hårdare åt rättigheterna för gaypersoner, kvinnor och minoriteter.

Rekordmånga antigay-lagar

I USA införs det just nu rekordmånga antigay-lagar med förbud mot samkönade äktenskap och att tala om hbtq-frågor i undervisningen på delstatsnivå.

Samtidigt sker också stora inskränkningar mot aborträtten.

Hatet mot hbtq-personer och kvinnor går alltid hand i hand.

När SD ifrågasätter att män i kvinnokläder läser sagor för barn är det inte bara dragqueens de riktar udden mot.