Medan Strömmer pratar skjuter barn varandra

Regeringens politik gör allt värre

Uppdaterad 2023-09-26 | Publicerad 2023-09-20

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

 Gunnar Strömmers råd mot organiserad brottslighet har viktiga uppgifter. Men för att komma åt våldets orsaker krävs en politisk vilja som regeringen saknar.

Det skulle vara lätt att raljera över gårdagens träff hos justitieminister Gunnar Strömmer. Höga myndighetschefer som extrainkallats till Rosenbad för att prata om en ”lägesbild” och åtgärder ”ägnade att bryta nyrekryteringen” till de kriminella gängen.

På väg in till mötet kunde cheferna för bland annat polisen, Skolverket och Socialstyrelsen konstatera att det skjutits mot ytterligare två lägenheter under natten.

Den här natten dog lyckligtvis ingen, men den senaste tiden har sju människor mist livet. Bland dem en 13-årig pojke och en 60-årig kvinna. Skott har avlossats i Uppsala, Stockholm och Norrköping.

Våldet har också spritt sig till Turkiet, där flera av ledarna för gängen gömmer sig.

Och hos Gunnar Strömmer träffas man alltså för att diskutera läget. Efteråt talade han om ”en mycket tydlig press” på vårt system.

Det skulle som sagt vara enkelt att göra sig lustig över. I synnerhet som just Strömmer för bara ett drygt år sedan gav intrycket att gängkriminaliteten skulle bli en smal sak att lösa.

Danska straff så skulle problemet snart vara borta.

Men mötet med det nationella rådet mot organiserad brottslighet är inget att skoja om. Våldet är ett samhällsproblem som bottnar i andra samhällsproblem.

Polisen har blivit effektivare i sin jakt på de skyldiga. Problemet är att våldet fortsätter.

Polisledningen har länge sagt att rekryteringen till gängen måste brytas, och att det är en uppgift för hela samhället. Att gripa och döma våldsverkare har liten betydelse så länge det står nya barn och väntar på att ta deras plats.

Att hårdare straff skulle avskräcka är löjligt. Unga dras in i kriminaliteten trots att de vet att livet i gängen bokstavligen är livsfarligt.

Strömmers ”lägesbild” kommer inte att ändra något. Men samarbete kan ta oss en bit på vägen. Skolan, kommunernas socialtjänst och andra som möter ungdomarna är nödvändiga om mördandet ska få ett slut.

Ändå missar Gunnar Strömmer och den regering han representerar den mest grundläggande drivkraften bakom det kaos vi ser omkring oss. Dagen efter mötet på justitiedepartementet lägger regeringen fram sin budget.

Den innehåller skattesänkningar för människor med ordnade förhållanden och höjda rot-avdrag för den som äger sin bostad. Men den innehåller inte någon storsatsning för att minska klyftorna, mot den växande fattigdomen eller utsattheten för många familjer. Tvärt om.

De grundläggande orsakerna till kriminaliteten finns kvar, och förstärks.

Det kan cheferna för landets myndigheter inte göra något åt. Det är politik, och just nu har vi en regering som fördjupar klyftorna.

Följ ämnen i artikeln