Svenonius tar från barn och ger till konsulterna

Snart ersätts nog barnmorskor av inspirationsföreläsare

Publicerad 2022-03-17

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I tisdags var regionrådet Irene Svenonius (M) i Rinkeby i Stockholm för att berätta senaste nytt om barnhälsan i Stockholm. Nu räcker hon fram en morot till företag som vill jobba med barns hälsa. Uppnår de goda resultat får de betalt av regionen.

Det kallas för sociala utfallskontrakt och ska uppmuntra till innovation och företagande, allt för barnens bästa förstås. Så ska konsulter fixa barnens hälsa i fattiga områden.

– Vi ser stora bekymmer med barn som har fetma, som har gryende diabetes och som har väldigt dålig tandhälsa. Det vill vi göra någonting åt, säger Svenonius till SVT.

Att regionrådet Irene Svenonius (M) plötsligt är fokuserad på att hjälpa barn i så kallat socioekonomiskt utsatta områden kommer nog som en chock för en del.

Lägger ned mottagningar

Hittills har nämligen det moderatledda styret lagt ned kliniker som fokuserar på just detta. Fetma bland barn är exempelvis femton gånger vanligare i Södertälje än i Ekerö i Region Stockholm. Därför har det drivits flera barn- och ungdomsmedicinska mottagningar i bland annat mer utsatta områden.

Alla dessa har varit kopplade till akutsjukhusen i regionen. Men 2018 lades dessa mottagningar ner, för Region Stockholm, med Svenonius i spetsen, bestämde att det skulle ingå i vårdvalet i stället för att hanteras på sjukhusen.

I landets mest privatiserade region, privatiserades även vården för barn som lider av fetma. Ett beslut som kritiserats av flera forskare och experter som arbetar med just de här barnen och deras föräldrar.

Det finns ett tydligt samband mellan ohälsa och fattigdom, det gäller såväl barn som vuxna. Tandhälsan är inget undantag. Risken för barn att drabbas av karies är fyra gånger större om barnet lever i ett utsatt område. Det gäller barn som är så små som tre till sex år.

Kärlek till konsulter

Tandläkare kan se barn som fått karies redan vid ett års ålder. I flera andra regioner satsar Folktandvården på samarbete med olika aktörer. Här pratar vi inte konsulter, utan projekt med förskolor och barnavårdscentraler.

På så sätt nås både barn och föräldrar av rätt kunskap och information. Men i Region Stockholm har det under Moderaternas 16 åriga styre alltid funnits en förkärlek till konsulter.

Tilltron till marknaden har resulterat i världens dyraste sjukhus, otydliga fakturor och miljarder som försvunnit iväg i det svarta hål som är konsulternas plånböcker.

För några månader sedan publicerade Affärsvärlden en artikel om Irene Svenonius dragning till konsulter. Som svar på barnmorskebristen skulle det anställas inspirationsföreläsare.

"Barnmorskor ersätts av managementkonsulter från ett internationellt konsultbolag med uppgift att leda och inspirera under förlossningen", stod det i artikeln.

Just den artikeln var satir, men i dag överträffar verkligheten dikten.