Fransk jätteskräll – de rödgröna vinner valet

Nu gäller det att kavla upp ärmarna

Parisare firar vänstersegern på Place de la République

Att använda ordet ödesval känns rätt uttjatat. Samtidigt finns det få ord som beskriver läget bättre än när Frankrike gick till valurnorna ikväll.
Läget i landet har varit spänt under veckan. Det har kommit in rapporter om att valarbetare och politiker från alla läger har blivit attackerade. Därtill har demonstrationer duggat tätt i landet.

Valet till nationalförsamlingen stod mellan högerextrema Nationell Samling och.. tja, typ resten. Det vill säga grönröda alliansen ”Nya Folkfronten” – en koalition av franska socialdemokrater, miljöpartister, kommunistpartiet och vänsterpartiet “de okuvade” – med stöd av Macrons gäng ”Tillsammans”.

Och ikväll tog vänstern hem det.

När vallokalerna stängde vid 20.00 kom det första preliminära resultatet: Den nya folkfronten fick flest röster, vilket motsvarade mellan 172-192 platser, av totalt 577. Därefter fick Macrons gäng mellan 150-170 stycken, och favorittippade Nationell Samling – som i första valomgången fick 34 procent av rösterna – hamnade alltså på tredje plats. De fick endast 132-152 platser, och Republikanerna fick mellan 57–67.
Det var snopet för Nationell Samling och Jordan Bardella som både i EU-valet och första valomgången skördade enorma framgångar. Men när oppositionen till slut samlade sig kunde de göra motstånd. Och det ordentligt.
För, som sagt, det franska valet sker i två omgångar, då Frankrike har enmansvalkretsar. Det innebär att endast en kandidat går vidare från varje krets. Det har gjort att Tillsammans och Nya Folkfrontens kandidater efter första valomgången har uppmanat sina kandidater att lägga sig i de kretsar där respektive parti hamnat på tredje plats, så att valet bara stått mellan Nationell Samling och ett parti till.

Måhända taktiskt, och nu i efterhand ett effektivt sätt att stoppa Nationell Samling. Men det är långt ifrån optimalt. För många blir valet då bara ett val mellan det som är dåligt och det som är ännu sämre.

I förra presidentvalet taktikröstade vänstern på Macron för att stoppa Nationell Samling. Men sen dess har Macron gjort lite för återgälda tjänsten. Han har försämrat a-kassan, tvingat igenom en impopulär pensionsreform och stärkt polisens makt. Många gånger har han verkat oberörd för fransmännens ekonomiska situation eller de som stödröstade på honom. Det har skapat en aversion mot presidenten och krattat manegen för Nationell Samling.
Därför är det inte förvånande att Macrons popularitet minskat och han fick det katastrofresultat han fick i EU-valet. Att han och vänstern tog hem det ikväll betyder inte att Tillsammans politik är populär, snarare att avskyn mot Nationell Samling väger tyngre.

Okej, så vad sker härnäst? Den nya folkfronten kommer nu, tillsammans med Macrons gäng, skapa en slags koalitionsregering. Det blir en intressant politisk kompromiss då de rödgröna gick till val på att sänka pensionsåldern, höja minimilönen, införa arvsskatt och underlätta för papperslösa att få uppehållstillstånd.

Mycket av detta går stick i stäv med Tillsammans politik, då de själva höjde pensionsåldern, vill slopa straffrabatten för ungdomar och hellre fokuserar på att införa åldersgräns på sociala medier och smartphones.

Ändå är nog det politiska läget en lättnad mot vad som hade kunnat ske. För nu slipper Frankrike den politiska verklighet som hade kommit med Nationell Samling och Jordan Bardella som premiärminister.

Nationell Samling gick till val på att ta bort rätten till att bli fransk medborgare bara för att man föds på fransk mark. Därtill ville de skärpa straffen och privatisera statlig tv- och radio. Partiet har också dragit röda linjer för stödet till Ukraina och har kopplingar till Putin.
Frankrike och Europa kan nu dra en lättnads suck. Men trots glädjetårar hos vänstern innebär inte kvällens valresultat att Nationell Samling är uträknade. Snarare tvärtom. De gick framåt i nationalförsamlingen och blir nu en ännu starkare spelare i fransk politik.
Nu kan Le Pen och Bardella dessutom luta sig tillbaka till nästa val år 2027. De kan i vanlig ordning inta sin oppositionsroll och peka på allt som makten gör fel. Med tanke på den kommande regeringsbildningen – och de kompromisser som följer med den – kommer de ha en del att peka på.
Och fransmännen är otåliga. Frankrike känns allt mer osäkert, med våldsamma demonstrationer, hatbrott innehållande antisemitiska och rasistiska inslag och terrordåd.
Dessutom är landet djupt splittrat. Många fransmän är fattigare än tidigare och upplever att makten inte lyssnar på deras problem. Lägg därtill klimatförändringar som påverkar temperaturer och skördar och en omvärld som blir allt osäkrare.
Därför gäller det nu för Folkfronten och Tillsammans, med Macron som fortsatt president, att se till att skapa förändring. De måste på mindre än tre år lyckas genomföra den politik de har lovat. Annars står Nationell Samling redo att ta över.

Oavsett vad Macron hade i huvudet när han utlyste nyval, så resulterade kvällens val i en framgång för det franska folket, demokratin och Europa. Kanske kan landets vänstersväng – som förhoppningsvis inte kompromissas bort – styra Frankrike in på en bättre kurs.

Man får hoppas på det, och unna fransmännen att andas ut en stund nu. För om några veckor är det dags för nästa utmaning: OS i Paris.


***

Texten har uppdaterats efter att valresultatet presenterats.